Butteaux navnet er ikke afklaret, men bedste bud er nok "butte": den øverste del af en bakke, og den er stejl her i den sydvestligste del af den langstrakte skråning, der omfatter Butteaux, Forêts og Montmains, hvor sidstnævnte er hovednavnet, alle tre 1.cru marker må sælges som. Alle tre vender sydøst og har den samme tynde, magre, stenfyldte jord og en stil, der som hovedregel er skarptskåret ultraklassisk Chablis med stor mineralitet, kalk- og flinttoner. Vinstokalder, udbytter, høsttidspunkt og vinifikation spiller naturligvis ind. Raveneau har 1,5 ha. af de 8, marken omfatter, med ca. 45-årige vinstokke, der laves under det "rigtige" marknavn.
At Raveneau er Chablis udenfor kategori, er en beskrivelse, nogen næppe vil stille spørgsmålstegn ved. Domaine Francois Raveneau er for Chablis, hvad Petrus er for Pomerol og d’Yquem for Sauternes, men på en meget underspillet måde. Et ry, der er oparbejdet ved sublimt håndværk siden 1948 i en lille, undselig kælder med et gammelt metalskilt over døren, hvor man yderst sjældent modtager besøg og ikke engang har en hjemmeside. Der er under 10 hkt. marker, og alt sælger sig selv – strengt allokeret. Som Robert Parker’s WineAdvocate har udtrykt det: “Usually, when it comes to naming the greatest exponent of any wine region, there will be some variance of opinion. As to Chablis there is one answer: Raveneau”.
Erik Sørensen Vin har importeret fra domænet i meget små mængder siden 1982, hvor Francois Raveneau stadig var ved roret. Nu er det et tremandsteam m/k: sønnerne Jean-Marie, der har været med siden sin vinuddannelse og overtog hovedansvaret i 1984, samt Bernard, som vendte hjem fra andet job i vinbranchen, da faderen gik fra i 1995. Bernards datter, Isabelle, er tredje generation.
Deres succes kommer gennem omhyggeligt og rettidigt markarbejde, dybt lokalkendskab, stor tæft for de rigtige beslutninger og en arbejdsom vej til deres resultater. Små udbytter, præcise høsttidspunkter for at bevare den vitale syre, kun naturgær, malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring i vinens eget tempo og ca. 1½ år i brugte egefade. Selv de “mindre” af disse store vine udvikler sig meget ved lagring og skal helst have lov at blive mindst 6-8 år. De største kan leve i årtier.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.