Sprød, frisk og aromatisk vin, der er elegant afbalanceret mellem smag af hvide frugter og frisk livlig lime på den ene side og en lille underliggende
sødme på den anden side. Vil klæde østers, lette hvide fiskeretter, grønne asparges og et stykke gedeost.
Gæring med naturlig gær i op til 6 mdr. i store 620 l. fade. Herefter har den ligget yderligere 8 mdr. på fad.
Malolaktisk gæring undgås. Kan gemmes op til 10 år.
Domaine Bonnigal Bodet er en mindre familieejet vingård, der ligger på den nordlige side af Loire-floden i Limeray ved byen Amboise lidt øst for Tours. Vingården er gået fra generation til generation siden 1927, og i dag står Jean Baptiste Bonnigal og Stéphane Bodet i spidsen. De mødtes under deres vinuddannelse i starten af 00'erne, hvorefter de hver især arbejde for forskellige vingårde, inden de i 2013 overtog vingården fra Jean Baptistes' familie og slog sig sammen.
Vingården ligger i Touraine i appellationen Touraine-Amboise. Her arbejder de hovedsageligt med
Chenin Blanc men også med
Sauvignon Blanc,
Chardonnay (til Crémant), Côt og Pineau d'Aunis.
Chenin Blanc er en af Loires ikoniske druer. Det er regionens 3. mest beplantede drue. Den modner sent og vokser i
Saumur,
Anjou og Touraine. Pineau d'Aunis kommer fra
Saumur og anvendes i husets Crémant de Loire rosé. Alle druer høstes i hånden og sorteres i kælderen. Markerne plejes året rundt for at sikre de bedste betingelser for en varieret jordbund.
Kodeordet for vingården er "respekt": Respekt for jorden, druerne, miljøet og vinifikationen mm. De er overbeviste om, at vinen laves i marken, så når vinen først er i kælderen, blander de sig mindst muligt i vinens videre udvikling. Derved afspejles det lokale
terroir i vinen, og metoden giver ydereligere kompleksitet til vinen. Med 2022 årgangen er Bonnigal-Bodet økologisk certificeret.
Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale
Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker ca. 480 km. fra
Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Klimaet går fra næsten kontinentalt inde i landet til maritimt ved kysten. Jorden varierer mellem granit, skifer, flint, sandsten og kalk til ler og grus.
Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder. Den øvre: Her ligger
Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor
Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og
Pinot Noir som blå drue. Den nedre del ved Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de
Bourgogne, der anvendes til vinen
Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).
Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både
Anjou-
Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større
rolle jo længere man går mod øst. I
Anjou-
Saumur er hoveddruerne
Cabernet Franc på rødvinssiden og
Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med
Sauvignon Blanc, Côt og
Gamay. Det er fra denne centrale del af Loire, at Crémant de Loire kommer. Den kendte
Vouvray på
Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på
Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab.