Hovedindtrykket af vinen, der går igen med forskellige ordvalg i beskrivelserne, er en mørk, yppig og overvældende frugtkoncentration, der er saftig og afrundet, mineralpræget og særdeles vedholdende, mens vinen på forunderlig vis alligevel har en luftig og delikat stil over sig. WineCellarInsider udtrykker det sådan: " Fyldig, forførende, koncentreret og kraftfuld, men trods al dens rigdom er den let på fødderne". Der er en masse tanniner til lang udvikling, men de er fuldmodne og finkornede. Tidshorisonten for det største udbytte kan være ca. 2026 - 2045/50.
Vinen indeholder 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon og 2% Cabernet Franc, som er høstet -kun om morgenen- fra 4/9 og 3 uger frem. Druerne blev lagt i kølerum v. 5 grader i 1-1½ døgn før kølig udblødning i hele 10-15 dage, afhængigt af parcel og druesort. Gæringen derefter forløb meget hurtigt, fortæller direktøren, som også tilskriver det store areal med kalket undergrund og gode vandreserver, at tanninerne er runde og mineraliteten udpræget. Iflg. ham øger den malo-laktiske gæring kun i tanke vinens renhed på en måde, der gør den endelige blanding mere præcis. Vinen er lagret i 60% nye barriques.
Château Troplong Mondot har en imponerende placering og nærmest perfekt soleksponering på Saint Emilions højeste punkt med udsigt til byen mod vest, forbi Ch. Pavie-Macquin. Ch. Pavie er mod syd og ch. La Gaffeliere mod sydvest. Hovedparten af markerne ligger mere end 90 m.o.h.
Familien de Seze erhvervede slottet i 1600-tallet og havde det længe. De byggede det stadig eksisterende gulpudsede 2-etagers slot med et lille tårn i 1745. Raymond Troplong købte det i 1850 og gav det navn: hans eget plus landområdets kaldenavn Mondot. Han tilkøbte også marker, svarende til arealet i dag. Den belgiske vinhandler Thienpont havde det derefter, men efter køb af Ch. Vieux Chateau Certan i Pomerol i 1936, blev han nødt til at sælge til Valette-familien, som drev det, til forsikringsselskabet SCOR købte slottet i 2017.
Den nuværende status som Premier Grand Cru Classé, slottet fik i 2006, må tilskrives Christine Valette, som overtog ledelsen i 1980. Der blev indført manuel- og senere høst med ændret opbinding af vinstokkene, som reducerede udbyttet. De sidste Malbec-vinstokke blev fjernet, 11 nye rustfri ståltanke med temperaturkontrol blev installeret, så mere parcelvis vinifikation blev mulig, og 2.vinen "Mondot" kom til i 1985. Christine Valette døde i 2014, men Xavier Pariente, der havde været hendes højre hånd siden 2002, holdt skruen i vandet til slottet blev solgt. Aymeric de Gironde er nu blevet ansat som direktør og Thomas Duclos som konsulent.
1.Grand Cru Classé markerne er 26,5 ha. med 73% Merlot, 16% Cabernet Franc og 11% Cabernet Sauvignon. Der er lige tilkøbt yderligere 10,5 ha. fra naboslottene Ch. Bellisle Mondotte og Ch. Clos La Barde. Vinstokkene er ca. 30 år i gennemsnit, men der er parceller fra 1926 og 1947. Cabernet Sauvignon er koncentreret på de højest liggende parceller med lerblandet kalk, jern, flint og rullesten. Cabernet Franc er på nord- og vestsiden og Merlot, med det største areal, på både højtliggende- og lavere parceller, som giver ret forskellige udtryk for druen at arbejde med i sammensætning af vinen.
1/3 af markerne dyrkes nu helt økologisk og pløjes med heste, og der er nyligt installeret 40 mindre ståltanke til yderligere differentiering af parcel-vinifikationen. Stilen er ændret i de seneste år: Der høstes lidt tidligere med mere syre i druerne, malo-laktisk gæring sker nu i tank for hele høsten og udblødningen før gæring er længere og køligere end før.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et kalkstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc er hoveddruer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. For de over 200 "Grand Cru" ejendomme er kvalifikationskravene: lokation og jordbund, lidt lavere udbytte og 12 mdr.s lagring, foruden kontrolsmagning.
2012-klassifikationen er blevet genaktiveret af retten i Bordeaux i september 2022, nu med 2 Premier Grand Cru Classé A, 12 Premier Grand Cru Classé B og 71 Grand Cru Classé. De, der mangler i forhold til 2012, har selv valgt at forlade systemet. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.