Vinen fra det egenartede slot med pagode-facaden har sin egen stil i forhold til resten af kommunen. "Pagodes" er i 2019 sammensat af 55% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 5% Cabernet Franc og 4% Petit Verdot. Den har slottets ganske krydrede stil med toner af både blåbær, brombær, solbær og ribsgele, sekunderet af viol, røg, tobaksblad og et let eksotisk krydderimix. Tanninerne er følelige men smidige og finkornede. En flot vægtning af frugtintensitet og saftighed. Årgangen er lagret i 20% nye egefade.
For fuld harmoni bør man nok holde fingrene væk til ca. 2025. En vin på et meget højt niveau. "Denne 2. vin ville let være en Grand Cru Classé, hvis der blev lavet en ny klassifikation": WineCellarInsider.
De sorterede og afstilkede druer kommer til gæringstankene gennem en køletunnel, der bringer temperaturen ned på 3-5o, hvilket nedsætter iltning og afløb af saft. Mosten udbløder koldt en uge inden gæring, hver parcel for sig. "Overpumpning" i macerationsperioden / gæring og udblødning, sker uden pumper *(se nedenfor) og 1.vinen lagrer i 50-60% nye barriques; 2.vinen i færre nye fade.
Château Cos d'Estournel har navn efter Louis Gaspard d'Estournel, som ejede det fra 1791 til sin død i 1853. Han var en af de første i Bordeaux til selv at sælge sin vin, også til fjernere kunder. Gennem en langvarig handelsforbindelse til engelske officerer i Indien blev han så fascineret af landet, at han spøgefuldt blev kaldt "maharajah'en af St.-Estèphe". Det præger slottet stærkt den dag i dag. Han nåede ikke at se sit slot blive klassificeret i 2. Cru i 1855.
Under Ginestet-familiens ejerskab har Bruno Prats tegnet slottet i mange år til 1998. Michel Reybier overtog slottet i 2000. Han bor der selv nu og har haft Bruno Prats søn, Jean-Guillaume Prats, som bestyrer til 2012, hvor Aymeric de Gironde overtog til 2017. Michel Reybier har nu selv overtaget ledelsen.
De 100 ha. marker er tæt på grænsen til Pauillac og grænser op til Ch. Lafite's marker. De er hovedsageligt i én blok omkring slottet, mest på grus med varierende indhold af ler, og marin kalk tættest på floden. Der er en masse forskellige jordsammensætninger på de mange skråninger. Vinstokkene er opdelt i 72 parceller med 56% Cab. Sauvignon, 40% Merlot, 4% Cab.Franc og 1% Petit Verdot; 45 år i gennemsnit. Mere end halvdelen af druerne går ofte i 2.vinen "Pagodes de Cos".
Les Pagodes de Cos er slottets 2.vin fra 1994. (Før hed den Marbuzet: navnet på en separat ejendom, de fleste af druerne kom fra). Druesammensætningen kan variere lidt fra 1. vinen, men den specielle, meget elegante men også let eksotiske stil, er grundlæggende den samme. Det er en 2. vin på et meget højt niveau, som kan nydes noget tidligere.
Efter en gennemgribende gentænkning af kælderen og flere års arbejde har slottet nu, hvad mange anser for den mest bemærkelsesværdige blanding af state-of-the-art teknik og bevaret, gammel atmosfære i hele Bordeaux. Der er installeret 84 koniske ståltanke, nogle opdelt i to etager, så hver parcel kan behandles helt individuelt.
Der bruges 100% tyngdekraft; alle pumper er afskaffet. *"Overpumpning" af most sker ved, at den tappes i en mindre tank på hjul, som køres til en af 4 stk. 100 hl. hejsetanke, der løfter vinen op, så den kan hældes i den oprindelige tank igen ovenfra. Se evt. selv billeder på www.estournel.com.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Stabil, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge. Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere mere luftig struktur.
Tidlig knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte.
Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid, men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede.
Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli-stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.