En fin kombination af saftighed og frugttryk. Duft med tørrede, vilde krydderurter, stikkelsbær, skovbær og modne kirsebær. God mineralitet og lille tone af mint lyser op. Eftersmagen er lang og krydret. Egnet til fyldigere fjerkræretter, vildt, pasta og risotto. Kan udvikle sig videre i adskillige år.
Navnet er det spanske ord for kalksten, der tegner jordbunden i DO Valdepusa. Druerne er Syrah, Petit Verdot og Graciano. Druerne høstes manuelt, afstilkes, og efter presning flyttes druemosten kun ved tyngdekraft, ingen pumper. Efter gæringen udbløder vine op til fire uger, for at samle yderligere koncentration og aromastoffer, før lagring i nye, franske fade af Allier-eg i 10 mdr.
Marques de Griñón er en adelstitel for ejeren af grevskabet "Pago* de Valdepusa", der blev indstiftet i 1862, og i mands minde har været personificeret af Carlos Falco. Efter uddannelse som landbrugsingeniør i Belgien og vinstudier ved University of Davis i Californien har han været primus motor i udvikling af vindyrkningen i Centralspanien. Filosofien er hele tiden at have øje for forbedringer, der ikke må miste tråden til det oprindelige, der er bevaringsværdigt.
*Pago er et område med særlige forhold i jordbund og klima, som skiller det ud og giver et aftryk i produkterne fra området; ligesom "terroir" i Frankrig. Det blev officielt anerkendt som "cru" for vin i 2000 og af EU i 2003.
I 1970'erne plantede Carlos Falco de internationale druer Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah og Chardonnay på sine marker på Valdepusa ejendommen, der har været i familiens eje siden 1292 og omfatter ca. 50 ha., heraf 30 ha. med de "nye" druetyper. Markerne ligger på skråningerne af "Montagna de Toledo", der er præget af ler øverst og et tykt lag limsten under, som vinstokkenes rødder når ned i og præger vinenes stil. Til vanding bruges kun det meget mineralholdige vand fra floden, der løber ned ad bjerget.
Carlos Falco har været først i området med drypvanding, selektiv fjernelse af blade / canopy management, og måder til at måle vandindholdet i vinstokkene. Han fik den legendariske, franske vinkonsulent fra Bordeaux, Emile Peynaud, som rådgiver til sine første årgange og senere den franske jordbundsekspert Claude Bourgignon med på vognen.
Fra 1989 byggede han en ny, underjordisk kælder og vinifikationsanlæg på Valdepusa med plads til 2000 egefade, og senere blev en stor 1700-tals ejendom ved hans hjem i Malpica, vest for Toledo, totalrenoveret som vingård. Han laver også vin i Rioja og på den spanske side af floden Douro / Duero.