Cuvée 746 er baseret på 2018-årgangen - en årgang, der gav et pænt udbytte og druer med flot modenhed og moderat syre. Lavet på ca. 70% Chardonnay og lige dele Pinot Noir og Pinot Meunier.
Vin af meget høj klasse der byder på finesse og renhed med citrus og brioche i smagen og en lang frisk, mineralsk og levende afslutning. Trods ultra-tør har den husets varemærke: Den runde mildhed, der stammer fra druemateriale af optimal kvalitet, præcis presning og spontangæring i store træfade. Den har et imponerende lagringspotentiale og vil udvikle sig.
68% af druerne fra 2018-årgangen stammer fra Aÿ, Dizy og Hautvillers i Vallée de la Marne, nord for floden, og 32% fra Avize og Oiry i Côte de Blancs, plus reservevin af ældre årgange. Vinen har ligget mere end 3 år på gæren før degorgement. Dosage: 2 gr/l.
2018 i Champagne. Frost sidst i april ødelagde en del af udbyttet for mange druedyrkere. Hos Jacquesson foretog man en streng sortering, så den endelige mængde af druer var lav men af moden og meget sund kvalitet. Hos Jacquesson begyndte høsten d. 30. August og sluttede d. 11. september. Resultatet var en vin med rig og tæt smag, som blev blended med reserve vin.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Champagne Jacquesson siden 2003. Champagnehuset blev overtaget af brødrene Jean-Hervé og Laurent Chiquet i 1988. De har, med målrettet arbejde, fået husets kvalitet og ry op på øverste hylde og nyder international anerkendelse. Deres hovedfokus har været maksimering af basisvinenes kvalitet ved omhyggeligt, rettidigt markarbejde og skrap sortering. "En middelmådig vin er en middelmådig vin, uanset om den har bobler eller ej", siger de. Kunstgødning, insektgifte og chaptalisering / sukkertilsætning til mosten bruges ikke.
For at sikre fremtiden af Champagne Jacquesson, indgik brødrene Chiquet i 2022 et samarbejde med Artémis Domaines, der endte med at købe Champagnehuset i december '22. Champagne Jacquesson passer perfekt i Artémis Domaines' portefølje af nøje udvalgte eksklusive vinproducenter, hovedsageligt i Frankrig, hvor der lægges vægt på familietraditioner, know-how og fokus på detaljen.
Et af Jacquessons kardinalpunkter er kontrol med druematerialet, så andelen af indkøbte druer minimeres og ikke udgør mere end 20% i nogle årgange - og druerne kommer udelukkende fra nabodyrkere til deres egne parceller, så druerne kan presses hurtigt og lokalt efter høsten.
Egne marker er parceller i Valée de la Marne: Aÿ, Grand Cru, Dizy og Hautvillers, Premier Cru. Marker med et varierende indhold af ler og mergel, udover kalk, vendt mod øst, syd og sydvest. I Côte de Blancs: Avize og Oiry, begge Grand Cru, sydvendt med dyb kalkjord.
Druerne presses lokalt i vertikale kurvepresser, som er gode til ikke at rive drueskindene op og tilføre farve fra de røde druer til mosten, ligesom stilkene forbliver hele. Tanninerne i dem modner sjældent helt så højt mod nord og kan tilføre bitre toner til mosten, hvis de knækkes. 2. pres sælges altid videre; af og til også dele af 1. pres, hvis kvaliteten ikke er høj nok.
Gæringen sker i ældre egefade 3 - 4 mdr., og vinen lagrer videre uden omstikning med batonnage / omrøring ugentligt. Vinene klares og filtreres ikke. Når enkeltmarksvine laves, kommer de på flaske til 2. gæring omkring juli efter høsten. 700-serien først efter næste høst. Lagring af basisvinen på eg er medansvarlig for, at vinene kan være knastørre og alligevel have en forunderligt, luftig og rund mildhed i eftersmagen.
Cuvée 700 serien er, for hvert nyt nummer, baseret på en årgangs grundkarakter med ca. 20% reservevine (ældre vine), som tilfører ekstra dybde, nuancer og kan justere lidt på fx. syreniveau uden at tage årgangsidentiteten fra vinen. Ideen kom fra en gammel kælderbog, hvor cuvée nr. 1 blev lavet i 1898 for at fejre husets 100-års jubilæum. Den moderne implementering af systemet begyndte med Cuvée 728 og årgang 2000.
700-vinene har altid forrang for enkeltmarksvine, der kun produceres når 700-cuvéen ikke derved mister kvalitet. Fx. blev Corne Boutay 2011 (100% Chardonnay fra Dizy) lavet, men endte med at komme i Cuvée 739 for at gøre den bedre. Den første Cuvée 700-DT / Degorgement Tardif kom på markedet i 2014. Disse er samme vine som den oprindelige, der har ligget på gæren dobbelt så længe, hvorved de får øget kompleksitet og aromanuancer uden at frugtens vitalitet ældes samtidig.