En mindeværdig oplevelse, der opbygger momentum med både luft og år. De første aromaindtryk af røg, flint og toner af muld åbner op med en god portion luft i glasset og bliver inviterende frugtige. Det er en vin med en stærk identitet. Førstehåndsindtrykket er en vin med medium styrke, der med luft i glasset åbner den op til en lang, tør afslutning. Den er som en sovende kæmpe, hvor styrken er gemt væk som ung, og som med årene vågner med fuld kraft. Det er harmoni, levende syre og power på højt niveau, der vidner om et langt potentiale - minimum til 2047. Der er høstet 25 hl./ha., og restsukkeret er lavt på 1,4 gr./l., så vinen er helt tør (Indice1*).
Rangen Clos-Saint-Urbain er en af de mest egenartede vinmarker noget sted. Den stik sydvendte, meget stejle skråning med 60 år gamle vinstokke i 350-400 m.s højde, er den sydligste i Alsace. Den består af vulkansk aske og partikler fra røg, der for millioner af år siden blev lagret på havbund og senere presset til klippe, da Vogeserbjergene blev "foldet". Navnet skyldes et kapel for en skytshelgen, som står i marken; nu i nyere udgave, da det oprindelige fra slutningen af 1400-tallet blev ødelagt under revolutionen, og det næste under 1.verdenskrig.
Marken har altid haft en speciel status: Allerede i 1500-tallet blev ikke-ædle druer forbudt, ligesom blanding med druer fra andre marker. Der er lokale regler om minimum plantningstæthed: 6000 vinstokke / ha. (ZH har 10.000/ha.). Brug af insektgifte har været forbudt i årtier ligesom syrejustering af vinene.
Den er stejl og krævende at arbejde på. Smalle terrasser på de stejleste steder skal tit udbedres, og alt er håndarbejde. Zind-Humbrecht har 5,5 ha. med både Riesling, Pinot Gris og en smule Gewurztraminer på marken. Alle vinene bærer, hver på sin måde, præg af den specielle jordbund. Røg, aske og flint er de hyppigst fællesnævnere, især mens vinene er unge. Kølig vind gennem dalen generer tit frugtsætningen, og udbyttet er altid meget lavt. Druerne modner ofte først langt hen i oktober. Vinene herfra udvikler sig altid i årtier.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de ca. 400 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.