Den halvsøde vin er en gammel Bordeaux-tradition, der for længe har været ude af fokus. Diskret, afbalanceret sødme men meget mindre sød end Sauternes. Livlig med snert af eksotiske frugter. Super terrassevin og til friske desserter med frugt og is.
Druerne høstes sent, når de er let overmodne, og det potentielle alkoholniveau er 14%. Druesammensætningen er 80% Semillon og 20% Muscadelle. De udblødes længe og koldt med faststofferne før lang, kølig gæring. Gæringen stoppes, når mosten har nået 12% alkohol, og der sukker tilbage til potentielt yderligere 2% alkohol, som ikke gæres ud. Dette giver vinen en sødmegrad med ca. 35-40 gr./l restsukker. Vinen ligger derefter med gærresterne i flere måneder før tapning.
Côtes de Bergerac dækker over de bedste rødvine med lagringspotentiale samt over de søde hvidvine fra området.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Château des Eyssards siden 2001. Château Eyssards ligger sydvest for byen Bergerac, der har givet distriktet navn, på sydsiden af Dordognefloden i området Saussignac, der også er AOP for deres fremragende, søde hvidvin. Domænet har været i familiens eje siden 1929, og der er i alt 60 ha. med Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Chardonnay, Muscadelle og Sémillon. Terrænet er bløde bakker med jordbund, der meget ligner den i St. Emilion - kalk, ler og silex - som der er en halv time til i bil.
Pascal Cuisset har tegnet ejendommen i 30 år. Han var oprindeligt indenfor foie gras, mens hans bror var vinuddannet, men blev "solgt" på god vin og skiftede spor. Der laves en bred palet af vine i alle farver, og vinstokkene er plantet med en meget højere tæthed, 6000 stokke pr. ha., end det er almindeligt i Bergerac, hvilket i sig selv giver lavere udbytter. Domænet er certificeret bæredygtigt under "HVE", men selv om han overvejende arbejder økologisk, vin Pascal ikke bindes ind i regler, som han udtrykker det. Han har forbindelser til Sydafrika og er fascineret af, at man har frihed til at udvikle sin vin, som man vil.
Andrew Jefford skrev i Financial Times: "Hvis jeg skulle tippe en vindyrker til kommende storhed, ville det være den kompromisløse Pascal Cuisset fra Château Eyssards".
Bergerac kunne måske kaldes det glemte Bordeaux, for rødvinene ligner meget St. Emilion i grundstil, og mange hvidvine kan sagtens interessere de, der holder af god Graves. Områdets ca. 12000 ha. ligger i blødt bakket terræn lige øst for Bordeaux, længere oppe ad Gironde floden. Der har været dyrket vin siden romertiden, og vinene har historisk været solgt som Bordeaux, før området blev afgrænset. Transporten ad floden var let, men vinene blev gerne nedprioriteret af de handlende i Bordeaux, som favoriserede deres egen vin.
De små 1200 dyrkere høster stort set de samme druesorter som i Bordeaux. Dog dyrkes også Loire-druen Chenin Blanc. Jordbunden er meget varierende, men er i store områder ler-, kalk-, grusblandinger, som meget ligner jorden i St. Emilion. Der er ikke mindre end 13 appellationer for røde-, hvide-, søde- og rosévine, hvilket ikke gør det lettere at udbrede kendskabet til vinene.
Rødvinene har generelt ry for at være lidt rustikke og "landlige", men der er store variationer i kvalitet og stilarter, og priserne for de bedre vine er ofte væsentligt lavere end tilsvarende fra de mere kendte områder hos den berømte nabo.