2.200,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
2.500,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2018 Château Figeac 1. Grand Cru Classé, Saint-Émilion
Vinen består af 37% Merlot, 32% Cabernet Franc og 31% Cabernet Sauvignon, høstet mellem 4/9 og 1/10 fra vinstokke, der er 40 år i gennemsnit. Til at afgøre det optimale tidspunkt for hvert parcel bruges bl.a. infrarød fotografi fra luften. Mosten vinificeres i et stort antal gæringskar både af stål og træ i mange forskellige størrelser, hvert parcel for sig.
WineSpectator | 96 / 100 |
Robert Parker | 97 / 100 |
Jancis Robinson | |
Jeb Dunnuck | 97 / 100 |
2.200,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
2.500,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Cabernet Franc (32%) Cabernet Sauvignon (31%) Merlot (37%) |
Alkohol % | 14,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2018 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 283018 |
Beskrivelse
En af årgangens absolut største vine som, alle anmeldere er enige om, har en suveræn balance mellem meget høj frugtintensitet, liflig og sprød saftighed, raffinement, et væld af nuancer og struktur til et meget langt liv. Lisa Perrotti-Brown fra Wine Advocate udtrykker det rammende: "Så klar og veldefineret at det er en Bordeaux uden ligemænd".
Vinen består af 37% Merlot, 32% Cabernet Franc og 31% Cabernet Sauvignon, høstet mellem 4/9 og 1/10 fra vinstokke, der er 40 år i gennemsnit. Til at afgøre det optimale tidspunkt for hvert parcel bruges bl.a. infrarød fotografi fra luften. Mosten vinificeres i et stort antal gæringskar både af stål og træ i mange forskellige størrelser, hvert parcel for sig.
Der bruges traditionel nedtrykning af faststofferne i mosten / pigéage til udtræk af aromastoffer. Vinen lagres altid i 100% nye medium-toastede egefade 15-18 mdr. 1.vinen udgør hele 75% af høsten, hvilket viser druernes meget høje kvalitet i årgangen.
Château Figeac hører til den øverste elite i St.Emilion og Bordeaux. Slottet ligger overfor Cheval-Blanc, hvis marker i 1800-tallet hørte under Figeac. De to slotte har hovedparten af det fine grus, der leverer de bedste vine i det vestlige område mod Pomerol. Forskelle skyldes især de anvendte druer: Figeac har oftest mere Cabernet Sauvignon i 1.vinen, Cheval-Blanc mere Cabernet Franc. Det er formentlig Bordeaux's mest historiske slot med navn fra andet århundrede e.Kr., fadkælder fra slutningen af 1500-tallet og ejet af samme familie fra 1892.
De forskellige druers placering, plantningstæthed, orientering af rækkerne mod solen og sammensætning i vinen er et resultat af omhyggeligt analysearbejde, ledet med stadig mere moderne metoder af Thierry Manoncourt fra 1950'erne til hans død i 2010. Arealet er 54 ha. De 35% Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc og 30% Merlot, er præcist matchet til jordbundsforhold og mikroklima. Druerne til 1. Grand Cru Classé vinen kommer fra de tre oprindelige grushøje, der har dannet grundstammen siden middelalderen.
Frédéric Faye, der har haft hovedansvar for markerne siden 2002 er fra 2013 generel leder og chefvinmager. Michel Rolland har været ønologisk konsulent fra 2012. I 2020-21 bygges bl.a. en ny cirkulær fadkælder. Man bruger, som mange i Bourgogne, nu "selection massale", hvor nye vinstokke ikke er kloner, men kommer fra stiklinger af de stokke, der fungerer mest optimalt på netop den pågældende parcel. Vinen lagres altid i 100% ny eg, oftest i 15-18 mdr., og har, udover enorm dybde og frugttæthed, den friske, sprøde stil, der er slottets adelsmærke. 2.vinen er "Petit Figeac".
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnet i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et limstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. De over 200 "Grand Cru"-ejendomme er det baseret på lokation og jordbund, ikke smagninger. I sidste ende er det, ligesom i Mèdoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
Bordeaux i 2018 har leveret vine af høj kvalitet overalt og på alle niveauer, men med problemer undervejs: Foråret var vådt og køligt, nærmest elendigt, så knopskydningen var sen, men blomstringen og frugtsætningen blev generelt god. Alvorlige meldug-angreb tog allerede tidligt en del af den potentielle høst; især blev økologisk- og biodynamisk drevne slotte særdeles hårdt ramt, generelt værst i områder med afstand til floderne, hvor der var mindre luftcirkulation. Der var også lokal hagl i maj og juli nogle steder: det sydlige Médoc og Bourg / Blaye området på højre bred i maj og Sauternes i juli.
Fra lidt ind i juli blev vejret stabilt og solrigt helt ind i oktober. I gennemsnit fik Bordeaux fra marts - juni 361 mm regn og fra juli - september kun 82 mm! Unge vinstokke på grus havde det hårdt, især i august, hvor mange dage kom over 35 grader. Frugtkvaliteten på de overlevende druer blev tårnhøj, og der var frit valg mht. høsttidspunkt. Kølige nætter i den sidste måned holdt syren oppe, og den tørre periode gav solide tanniner i druerne. Høstmængden er samlet set gennemsnitlig og klart større end 2017. Alle kunne derfor gå efter den stil, de ønskede: Nogle vine er mere friske og elegante, mens de, der valgte sen høst, oftere har lavet mere frugttætte vine med markerede tanniner.
Nye generationer af slotsejere, vinmagere og konsulenter udvikler også deres vinifikationsteknikker: nogle er begyndt af bruge gæring delvist med hele drueklaser, som i Bourgogne, og reducerer andelen af nye lagringsfade for at få et luftigere, mere saftigt resultat. Vinene er derfor langtfra ens i stil, men kvaliteten er generelt meget høj og balancen god. Der er både meget fremkommelige vine og særdeles lagringsegnede. Nogle sammenligner kombinationen af ungdommelig charme og lagringspotentiale med legendariske 1982.
Der er også lavet mange flotte hvidvine, især domineret af Sauvignon Blanc, men de skulle høstes mere præcist end de røde for at bevare friskheden, og der skulle holdes fokus på at bevare syren i vinene. Modne smagsstoffer var der masser af, så der er lavet flotte vine.
I Sauternes hang nerverne i laser, da Botrytis svampen, som skrumper druerne, først kom for alvor sent i oktober, og mange, der ikke havde mistet for meget til hagl i juli, høstede fin frugt langt ind i november.
WineSpectator
This is pretty gorgeous, with a velvety texture that lets nearly exotic cassis, plum and blackberry fruit reduction flavors roll through. Has a beautiful bass line of warm earth and smoldering tobacco notes all while keeping its sensational mouthfeel. The encore on the finish makes you realize this is the serious gourmet stuff. One of the highlights of the vintage.
Robert Parker
The 2018 Figeac is composed of 37% Merlot, 33% Cabernet Sauvignon and 30% Cabernet Franc, harvested September 17 to October 12 with a 3.7 pH and 14% alcohol. Deep purple-black in color, it charges out of the gate with vivacious black and red cherries, cassis, warm plums and wild blueberries scents plus fragrant hints of violets, star anise, tilled soil and forest floor with wafts of Ceylon tea and chocolate box. Full-bodied and jam-packed with energetic, crunchy black and blue fruits, it has a rock-solid, firm, grainy frame and loads of bright, refreshing sparks lifting the dense layers on the very long, savory finish. Wowùthe Cabernet really makes itself known this vintage, and it is good. The signature of this wine is so clear, so defined, that this is a Bordeaux wine without peers. In my view, this is the finest Figeac ever produced.
Jancis Robinson
Inky with purple rim. A little bit spicy on the nose, scented and ripe but not overripe, that touch of nutmeg that I found on the Nénin. Ripe and pure. Very smooth and rich on the palate, remarkably soft when you know the quantity of tannins. Smooth and accessible, rounded and luxurious but balanced by the freshness. Grainy texture but fine grained. Second tasting of a cooler sample (the temporary tasting room was a tent and the samples warmed up quickly when the sun was out): fragrant with small black berries, opens up to a more scented beauty, still some spice but also a hint of roses. Greater finesse and freshness at a cooler temperature. Concentrated but so round on the finish. More Cabernet Sauvignon would have given a hardness on the finish, says Faye. Cool chalky finesse. Fine-grained persistence and freshness with a surprising juiciness on the finish. Drink 2024-2034.
Jeb Dunnuck
Tasting like a hypothetical blend of the 2015 and 2016, the 2018 Château Figeac offers that rare mix of elegance and sexiness that makes it the most Médoc-like wine from the Right Bank. Checking in as a blend of 38% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 26% Cabernet Franc that will spend 19 months in new oak, made from 75% of the total production, it offers a saturated purple color as well as incredible notes of liquid violets, exotic flowers, crème de cassis, and spice box. Full-bodied, multi-dimensional, flawlessly balanced, and with awesome purity of fruit, itÆs going to flirt with perfection in 4-5 years and keep for 3-4 decades or more. Hats off to director Frédéric Faye for another viscerally thrilling wine thatÆs up with the crème de la crème of the vintage.
Vinous
The 2018 Figeac was picked 17 September to 12 October. Winemaker Frédéric Faye told me that he vinified at a lower temperature compared to previous vintages with no pigeage or déléstage. It offers a classic Figeac bouquet with blackcurrant, raspberry coulis, touches of graphite from the Cabernet, marmalade and orange pith. The oak, 100% new, is well integrated. The palate is medium-bodied with fine grain tannins and wonderful freshness. This is a dense Figeac with impressive body. Frédéric Faye managed to imbue this with elegance and the classic leitmotifs of this château. Cool, calm and collected on the finish, this is one of the wines of the vintage. Drink 2024-2055.
JamesSuckling
A powerful, structured Figeac, offering loads of blackberry, blueberry, chocolate, walnut and mushroom with some tobacco. ItÆs full-bodied with layered, chewy tannins that are polished and beautiful. So impressive and solid. Better than the great 2010? Time will tell. Goes on for a long time. Try after 2026.
Relaterede produkter
8hi674gr9lj
8qes0fnze8nk1fov0hrl2rj5b9mrxlsa
31k7kasb5u6mk66r9i3bn
DKK 000,00
DKK 000,00
7uzjeqmchbg
dqtc4rkre8uat68irvxmnct809vqfs7q
zwhpgc13wl7ax2bg5z6cfi
DKK 000,00
DKK 000,00
enhemf5a849
vzf1yl90izk04kb58xr9kajlpwoqioui
g5bzw61tubmtlvvykgkni
DKK 000,00
DKK 000,00
80rkgo894xp
98mhevm3lc971cdh47irenbwp2jisc
8zewk79dcakm93ser8sd5i
DKK 000,00
DKK 000,00
rg09zkigpd9
hgkim54n6otecd44huu7ycy0xtid3iwhb
0qp34xo2ilrcuvhqw2hm3hh
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
4c5pfybesgd
1newe13ij7f32f4jw77vanp6dwmjf99w
hbnmzn1pf2roykudd598v
DKK 000,00
DKK 000,00
fopabgoeju
ny6gz48t88ne5g5dra3a5o4974aobm8i3
k3vip7ed1cemche8l1p85
DKK 000,00
DKK 000,00
y22660jvgv
nw62y8w1vwpp6tnlk0s9zg5ld0dsvbnby
hhq39nl1735xwxxtxkmtme
DKK 000,00
DKK 000,00
cmrzstdzjh5
k65iqg7xxg1c36q42cxt5q71awr7g99q
0mp0x0uks4zl9o90272zu2
DKK 000,00
DKK 000,00
q66fy39g6cn
m230py99s4bmxtkvegx47vimyd94wyk
f1wlae2mxerigmy087m67g
DKK 000,00
DKK 000,00