2.400,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 3 |
2.900,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Château Figeac 1. Grand Cru Classé, St. Emilion
En af årgangens absolut største vine som, alle anmeldere er enige om, har en suveræn balance mellem meget høj frugtintensitet, liflig og sprød saftighed, raffinement, et væld af nuancer og struktur til et meget langt liv. Lisa Perrotti-Brown fra Wine Advocate udtrykker det rammende: "Så klar og veldefineret at det er en Bordeaux uden ligemænd".
Decanter | 96 / 100 |
JamesSuckling | 97-98 / 100 |
WineCellarInsider | 97-99 / 100 |
Vinous | 95-97 / 100 |
2.400,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 3 |
2.900,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Cabernet Franc (30%) Cabernet Sauvignon (30%) Merlot (37%) |
Alkohol % | 14,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 283020 |
Beskrivelse
En af årgangens absolut største vine som, alle anmeldere er enige om, har en suveræn balance mellem meget høj frugtintensitet, liflig og sprød saftighed, raffinement, et væld af nuancer og struktur til et meget langt liv. Lisa Perrotti-Brown fra Wine Advocate udtrykker det rammende: "Så klar og veldefineret at det er en Bordeaux uden ligemænd".
Vinen består af 37 % Merlot, 33 % Cabernet Sauvignon og 30 % Cabernet Franc, høstet mellem 17/9 og 12/10 fra vinstokke, der er 40 år i gennemsnit. Til at afgøre det optimale tidspunkt for hvert parcel bruges bl.a. infrarød fotografi fra luften. Mosten vinificeres i et stort antal gæringskar både af stål og træ i mange forskellige størrelser, hvert parcel for sig.
Der bruges traditionel nedtrykning af faststofferne i mosten / pigéage til udtræk af aromastoffer. Vinen lagres altid i 100% nye medium-toastede egefade; 2018-årgangen i 19 mdr. 1.vinen udgør hele 75% af høsten, hvilket viser druernes meget høje kvalitet i årgangen.
Château Figeac hører til den øverste elite i St.Emilion og Bordeaux. Slottet ligger overfor Cheval-Blanc, hvis marker i 1800-tallet hørte under Figeac. De to slotte har hovedparten af det fine grus, der leverer de bedste vine i det vestlige område mod Pomerol. Forskelle skyldes især de anvendte druer: Figeac har oftest mere Cabernet Sauvignon i 1.vinen, Cheval-Blanc mere Cabernet Franc. Det er formentlig Bordeaux's mest historiske slot med navn fra andet århundrede e.Kr., fadkælder fra slutningen af 1500-tallet og ejet af samme familie fra 1892. Slottet er ved revision af klassificationen i 2022 rykket op i topklassen: Premier Grand Cru Classe A.
De forskellige druers placering, plantningstæthed, orientering af rækkerne mod solen og sammensætning i vinen er et resultat af omhyggeligt analysearbejde, ledet med stadig mere moderne metoder af Thierry Manoncourt fra 1950'erne til hans død i 2010. Arealet er 54 ha. De 35% Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc og 30% Merlot, er præcist matchet til jordbundsforhold og mikroklima. Druerne til 1. Grand Cru Classé vinen kommer fra de tre oprindelige grushøje, der har dannet grundstammen siden middelalderen.
Frédéric Faye, der har haft hovedansvar for markerne siden 2002 er fra 2013 generel leder og chefvinmager. Michel Rolland har været ønologisk konsulent fra 2012. I 2020-21 bygges bl.a. en ny cirkulær fadkælder. Man bruger, som mange i Bourgogne, nu "selection massale", hvor nye vinstokke ikke er kloner, men kommer fra stiklinger af de stokke, der fungerer mest optimalt på netop den pågældende parcel. Vinen lagres altid i 100% ny eg, oftest i 15-18 mdr., og har, udover enorm dybde og frugttæthed, den friske, sprøde stil, der er slottets adelsmærke. 2.vinen er "Petit Figeac".
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et limstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. De over 200 "Grand Cru"-ejendomme er det baseret på lokation og jordbund, ikke smagninger. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.
Decanter
JamesSuckling
WineCellarInsider
Vinous
Robert Parker
Relaterede produkter
3p6zd20be3w
m8n0miozp6mc033joqu9q6n951yhhilha
47h0sq8xux92o21v3l0nu6
DKK 000,00
DKK 000,00
it0usq7sxi
ftvkhqgmdd43xc4duelkj44y8qlk9r19u
yztigpumno80r737027b73
DKK 000,00
DKK 000,00
mecvqq0e8j
4ai6slju4nyrv4pvvt2vvlcn2emaffim
9kvnxqvob4ipqe11a4zbi
DKK 000,00
DKK 000,00
3u2u3f8w67o
lr5k0wdsrskv3uvwiufiszvcjmt506w
v1wxtw1ke0i1l33i21mg7y
DKK 000,00
DKK 000,00
jduxwijeuft
1kaxa7x81t7it9jpc8o5ag4xyuj912kd5
3m3acah0uuu95heeen1aej
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
f7q1jjaqqf
26wtxo4sn82zxfabzd003ri3zm4a1na6c
90sh07g9m9v41ovk79uifo
DKK 000,00
DKK 000,00
0jafg5w4s9i
fw85020lqqrk5iicv3oxdotcmzyemr0xa
ds6f4jrxres9ac6p3tw1ii
DKK 000,00
DKK 000,00
2mz4jvkcbye
semskjvu06chtl0ns4oro15bzje2hsntj
7xyjoddi3zz0ue0keqp3e
DKK 000,00
DKK 000,00
ppzeug2kys
p84i23z6a1ox73vzrs0bwmzp3nncnv
xdq14t545dqnhq4r7hltl
DKK 000,00
DKK 000,00
rusaau0ruin
whrekw8e1eaxx96ahok8jeyu2mw2bzlb
ygxq3pb7ol7525us9nucl3
DKK 000,00
DKK 000,00