650,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
795,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Château Trotte Vieille, 1. Grand Cru Classé, Saint Emilion
Det bliver en af årgangens legendariske vine: En sublim syntese af koncentration og tæt frugt uden af give køb på den høje nuancerigdom og fasttømrede struktur, der kendetegner slottet. Vinen bør have ro 6-8 år fra fødslen, før den vil yde sig selv fuld retfærdighed, og gerne et par årtier derefter. "In a word dazzling" skrev Antonio Galloni fra Vinous i juni '20.
Vinous | 94 / 100 |
WineEnthusiast | 96 / 100 |
Vinum Weinmagasin | 19 / 20 |
Decanter | 95 / 100 |
650,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
795,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Cabernet Franc (49%) Cabernet Sauvignon (3%) Merlot (48%) |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 291519 |
Beskrivelse
Det bliver en af årgangens legendariske vine: En sublim syntese af koncentration og tæt frugt uden af give køb på den høje nuancerigdom og fasttømrede struktur, der kendetegner slottet. Vinen bør have ro 6-8 år fra fødslen, før den vil yde sig selv fuld retfærdighed, og gerne et par årtier derefter. "In a word dazzling" skrev Antonio Galloni fra Vinous i juni '20.
Vinen består af 49% Cabernet Franc, 48% Merlot og 3% Cabernet Sauvignon. Vinifikationen sker i cementanke og varer 15-20 dage. Gæringen sker ret køligt og temperaturen øges til lidt varmere udblødning bagefter. Vinen overføres til barriques efter den malolaktiske- / æble-mælkesyregæringen. Vinen lagres i 98-100% ny eg i 12-18 mdr. Frugtkvaliteten kan bære det.
Château Trotte Vieille's rustikke, trefløjede ejendom i bare én etage, bortset fra kældrene, oser mere af tradition end "grandeur". Der er dokumentation for, at man lavede vin her i 1453: det år englænderne tabte herredømmet over Bordeaux i slaget ved Castillon, lidt øst for ejendommen. Slottet ligger ret højt lige øst for St.-Emilion by. 90 m. højdekurven går gennem markerne. Legenden om den ældre dame, der skal have boet her for 5-600 år siden og altid stolprede til diligencen for at høre nyt: "Trotte Vieille /den gamles gang", gengives på ejendommens hjemmeside som mulig oprindelse til navnet. Sødt men næppe sandsynligt.
Marcel Borie fra det gamle vinhandlerfirma Borie-Manou gav i 1949 ejendommen til sin svigersøn Emile Casteja, hvis familie har adskillige slotte i Bordeaux. Det er stadig i familien med Philippe Casteja ved roret og nu Thomas Duclos som konsulent. Han er eksponent for friskhed og balance frem for max. frugttryk og høj alkohol. Slottets klassificering som Premier Grand Cru Classé er bekræftet ved revisionen i 2022.
Markernes 33 ha. er i én blok, usædvanligt i St. Emilion. Jordbunden er mest rødt ler på kalkstensbund. Plantningerne er 50% Merlot, 46% Cabernet Franc og 4% Cabernet Sauvignon. Gennemsnitsalderen er næsten 50 år, og tætheden 7500 vinstokke/ha. Normalt bruges kun druer fra ca. 10 ha. til førstevinen. 2.vinen "La Vieille Dame de Trotte Vieille" har været produceret siden år 2000. Der er siden 2004 med mellemrum blevet lavet en mikroproduktion fra en lille parcel med Cabernet Franc vinstokke på over 100 år, som ikke er i almindelig handel.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et kalkstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. De over 200 "Grand Cru"-ejendomme er det baseret på lokation og jordbund, ikke smagninger. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Jævn, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge. Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere struktur.
Tidlige knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte. Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid; men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede. Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.
Vinous
WineEnthusiast
Vinum Weinmagasin
Decanter
Blackberry, raspberry and cappuccino-laced liquorice notes on the attack. As ever with Trotte Vieille there is clear and present austerity that comes through as chalky tannins and fresh acidities that scrape through the finish along slate walls adding a kick of salinity. Takes its time to open and is really one you need to sit with. As it relaxes in the glass the peony and iris floral notes become clear, showcasing the Cabernet Franc in the wine, with smoked coffee beans ensuring a gourmet edge. Good stuff.
JamesSuckling
A really classy, beautiful red with seduction and force at the finish. Aromas and flavors of currants, wet earth and truffles, as well as mushrooms. Full bodied, tight and tannic. Toned and steely. A new, traditional style. 49% cabernet franc, 48% merlot and 3% cabernet sauvignon.
WineCellarInsider
Dark garnet in hue, the wine is full-bodied, concentrated and intense. The unique sensation of minerality is on full display here with all its rocks, stones and oceanic character. The fruit is vibrant, round, sweet, long and clean. Everything is in harmony here. The complex aromatic's along with the richly textured, concentrated mouthfeel, silky tannins and long finish is just great. Give it 7-9 years of aging before pulling a cork and enjoy it over the next 20 years or so. Made from a blend of 49% Cabernet Franc, 48% Merlot and 3% Cabernet Sauvignon.
Relaterede produkter
rzfxnh1o2n
6lwihlx667a82j5xsvpcjcahmw9v1rtt
yqznb7zmbau8jdihmrufb
DKK 000,00
DKK 000,00
qehnvlxe9rh
3ibuwqj6v0x5ak8qt2ip4f8xqjw85tn22
gsyps1jg0j8w3xglq9pdq
DKK 000,00
DKK 000,00
clozagbuqvo
hgfbw8n4lfinlguzh56xnp5c1k4382my
urg523cwz7lc1fdtdkpkm
DKK 000,00
DKK 000,00
xxqaj8bvs1q
tmuk1hmh4sk5hgigqzji72q3010v8c9ys
ebmyioioowu3zfci484l1b
DKK 000,00
DKK 000,00
sna71hyez0c
q5pdeo3btnnow1wzxno7ej6aim4wpj0uf
ve557q9lm4uaigol1dkcq
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
bbpvpn5zvds
jgkcbx56mfge487juwcqk0efshnllfvms
yzesn28nue9spksfrpjqo
DKK 000,00
DKK 000,00
en502p9fhim
bxlhz92vwbxzs3xu6ma0dlvw24psaq1p
x0u1uqz0fysneaiilcie
DKK 000,00
DKK 000,00
q2wxv9yepdh
8c84qu71rqmrzmvoz9935mv82lr84rxm
38rdd0ael1wfwmkr5nbil
DKK 000,00
DKK 000,00
capppghrlxe
iuhq1p2ojmvn9jnwhlaliyfrs4i2uoan
h8f6dhu1l65q50arha0h8
DKK 000,00
DKK 000,00
701xnjt61ev
uwydhke96fqud0yekczfgei1t0y76if2g
fj65supqcxqxw7zfi12ikm
DKK 000,00
DKK 000,00