425,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
550,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Fleur Cardinale, St.Émilion, Grand Cru Classé
"Den bedste der nogensinde er produceret på ejendommen" erklærer Bettane & Desseauve, som ellers normalt ikke rutter mest med superlativerne. Dybt koncentreret frugt med en anelse moden-sødme, der balanceres af flot friskhed og en sprød, saftig stil. Et væld af nuancer med svampe, kanel, anis, vanilje og krydderimix. Ristet træ fra 100% nye fade kan anes, mens de bløde tanniner er nærmest begravet i frugt. En En tæt og meget seriøs vin til de næste 20 år som minimum.
JamesSuckling | 95 / 100 |
Robert Parker | 93 / 100 |
Vinous | 93 / 100 |
Decanter | 94 / 100 |
425,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
550,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Cabernet Franc (24%) Cabernet Sauvignon (5%) Merlot (71%) |
Alkohol % | 13,5% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 237519 |
Beskrivelse
"Den bedste der nogensinde er produceret på ejendommen" erklærer Bettane & Desseauve, som ellers normalt ikke rutter mest med superlativerne. Dybt koncentreret frugt med en anelse moden-sødme, der balanceres af flot friskhed og en sprød, saftig stil. Et væld af nuancer med svampe, kanel, anis, vanilje og krydderimix. Ristet træ fra 100% nye fade kan anes, mens de bløde tanniner er nærmest begravet i frugt. En tæt og meget seriøs vin til de næste 20 år som minimum.
2019 består af 71% Merlot, 24% Cabernet Franc og 5% Cabernet Sauvignon. Der er høstet 44 hl./ha. fra 2 - 14/10. Vinen er lagret i 100% nye egefade. Man mistede 1,5 ha. til frosten først i maj, men produktionen er tæt på normal.
Kvaliteten fra den ret unge ejendom begyndte at skyde gevaldigt i vejret fra 2003; allerede to år efter at Dominique og Florence Decoster overtog, og har været bemærkelsesværdig siden.
Château Fleur Cardinale har kun eksisteret under dette navn fra sidste halvdel af 1970'erne. Der er, på kort fra 1819, registreret vinmarker på stedet med navnet "Thibeaud". Slottet kendes som den selvstændige ejendom "Clos Bel-Air" fra 1920'erne. Jean-Louis Obissier købte det i 1975 og navngav det øjensynligt efter sine elskede væddeløbsheste Fleur og Cardinale.
Efter Asséo-familiens ejerskab fra 1982-2001 overtog Dominique og Florence Decoster, som er ansvarlige for vinens nuværende ry. Efter produktion af porcelæn i Limoges i 27 år solgte de alt, købte slottet, flyttede ind med deres tre børn og overtog klogelig det erfarne produktionsteam. Deres nabo Thunevin på Chateau Valandraud (1. Crand Cru Classé) hjalp dem fra starten og er nu fast konsulent. Nye vinifikationsfaciliteter blev etableret allerede i 2002. Der er nu 25 gæringstanke til vinifikation af parceller hver for sig.
Svigerdatteren med mastergrad i vin og spiritus samt diplomuddannelse i vinsmagning er nu salgs- og marketingdirektør, og sønnen Ludovic er fra 2015 daglig leder af ejendommen.
Markerne i St. Emilions østlige del er ca. 24 ha. højtliggende skråninger, mest mod syd, men lidt i alle retninger. Slottet ligger 75 m.o.h. Jordbunden er meget varieret, men mest meget dyb kalk plus kalk over mergel og kalk over sand, samt blå ler over sand og gamle aflejringer. Vinstokkene er 76% Merlot, 20% Cabernet Franc og 4% Cabernet Sauvignon; 30 år i gennemsnit.
Vinifikationen er: 100% høst i hånden, afstilkning, densimetrisk (maskinel) måling af druernes tæthed og en sidste håndsortering. Derefter kold udblødning 5-6 dage og gæring i 25 koniske ståltanke; dog gæres ca. 10% af mosten i 500 l. træfade. Vinen lagres 12-14 mdr. i ny eg; dog ca. 3% fra de ældste Merlot- og Cabernet Franc vinstokke i 750 l. amfora'er. Udvælgelse til 2.vinen "Intuition de Fleur Cardinale" sker efter ca. 1. års lagring. Den har gerne en lidt større dominans af Merlot og lagrer vidre i 2.års fade. "Croix Cardinale" er en selvstændig vin fra 4 ha. naboejendom, der blev tilkøbt i 2011.
Vinen blev Grand Cru Classé i 2006; bekræftet ved klassifikationen i 2012 og igen i 2022. Der arbejdes løbende med optimering af biodiversitet og optimering af ressourceforbrug. Der bruges kun naturlig gødning og ingen insekticider og herbicider. Der er plantet 600 m. hække, insekthoteller og flagermuskasser, og fra 2017 har man haft HVE / Haut Valeur Environnementale klassifikation. Økologisk omlægning er begyndt i 2021.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et kalkstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. De over 200 "Grand Cru"-ejendomme er det baseret på lokation og jordbund, ikke smagninger. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Stabil, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge.
Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere mere luftig struktur.
Tidlig knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte.
Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid, men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede. Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli-stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.
JamesSuckling
Robert Parker
Vinous
Decanter
Falstaff
WineCellarInsider
WineSpectator
Bettane&Dessauve
Relaterede produkter
hdnkthjiv1f
tdc2hqw9hvv3s2ou21hsc7g888o5nlj
zd9w2idafz165oxwzrp4t
DKK 000,00
DKK 000,00
fp593c3m1yf
3yjeue1c6q3a5dkjpw2dujd1j1j3o8ua
gml0fz8a00d5hr1jnpx3h3
DKK 000,00
DKK 000,00
v2od67pt2oa
5vjgr6ycaodd2gmbse9ut6ohuas89erbo
vj8x8lhcc59qeq6e9ves9
DKK 000,00
DKK 000,00
2f2tbk8k54o
k1gf6ni4ppmq39whurs38nr8tea344g7p
3sf12yxcagv8hqu93jv28p
DKK 000,00
DKK 000,00
5zd04f6tzk5
fviu7imvwh9inpsghs9hhlahym6i6e
5s3t7nqllajiumgojvmvbb
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
mu2no5e3w6
i7cqw24r37rxttcp1bjkdnako7gtdy94i
u4byovp3ardgsizoc82lln
DKK 000,00
DKK 000,00
gej2jdfn475
ju4d569tdfgs5v5jy7f3zfrao9b35crx
ow1nirywrbpy485n4ufrwb
DKK 000,00
DKK 000,00
m5ooq9neh5n
4sn590hai62nrvlppg3wveyyzlu7gwyq
5i43d7f4vv4d8zoe7fa6pw
DKK 000,00
DKK 000,00
d6742xaiut7
m9x3rveon4favm1ffjkyxi8t2v9pxuips
0pqiigg4b8zh52bcy5v6w1n
DKK 000,00
DKK 000,00
7n12wuh3vi9
hmi6ucfcbruuryls8xrduckvpsdjyyt6
va1bfl2i77iaf1jcdcvgei
DKK 000,00
DKK 000,00