En klar medaljetager i kvalitetsmæssigt højdespring! "A real head-turner": Robert Parker, og "…this hits all your pleasure buttons simultaneously": Wine Cellar Insider, sammenfatter godt anmeldernes respekt. Intens, mørk frugt i en næsten sort vin, men på en smidig og afrundet måde. Der er masser af fuldmodne tanniner til et langt liv, men frugtens sødme, friskhed og afrundede karakter holder dem i ave. Nuancer af skovbund, røgelse, blomster, orangeskal og kalkmineraler giver kompleksitet og et drikkevindue mindst til omkring midten af århundredet.
Årgangens udbytte er beskedne 31 hl./ha. Vinen består af 80% Merlot og 20% Cabernet Franc. De optisk sorterede druer gæres langsomt, hver parcel for sig og uden forudgående presning, i en blanding af åbne trækar og cementtanke før flere mdr.s lagring på gærresterne i egefade, hvor den malo-laktiske gæring også sker.
Château Pavie Macquin har 15 ha. marker i den sydøstlige del af området, skrånende ned ad Mondot-plateauet fra 100 -75 m.s højde og har en jordbundstype med variationer af leret kalk over kalkklippe, der er fra 20 cm. - 1,5 m. under overjorden. Lerens tæthed varierer meget, ligesom soleksponeringen. En stor del af arealet vender svagt mod nord-nordvest og modner ret sent. Kombinationen af ler og kalk holder godt på vandet, så der er ikke tørkeproblemer i varme somre.
Ch. Troplong Mondot ligger vest for og Ch. Trottevieille nord for. Ejendommen drives i praksis økologisk, men vil ikke certificeres som sådan. Slottet er HVE-cerificeret /Haut Valeur Environnementale. Vinstokke fornyes enkeltvis ved "selection massale": podninger fra gode stokke i samme mark, så de bedste gener videreføres. Plantningerne er 80% Merlot, 18% Cabernet Franc og 2% Cabernet Sauvignon.
Kældrene blev helrenoveret før 2012-årgangen. Man har optisk druesortering og bruger langsom gæring af hele druer med blid pigeage / nedtrykning af faststofferne under gæringen. Den malo-laktiske gæring sker i egefade, hvor vinen ligger 6 mdr. på gærresterne uden omstikning. Den samlede lagringstid er oftest 18 mdr. i 70% ny eg. Vinen er karakteriseret ved en kødfuld og mineralsk stil, som i de senere årgange har en særdeles høj koncentration på en smidig og afbalanceret måde. Slottets Grand Cru Classé-status er bekræftet ved revisionen i 2022. 2.vinen er "Les Chênes de Macquin".
Slottet er navngivet efter Albert Macquin, som var hovedkraft i nyplantningen af Bordeaux med vinstokke podet på amerikanske rødder, efter vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet. Han skabte det fra 1887 af tre mindre ejendomme. Det bemærkelsesværdige løft i vinenes kvalitet tilskrives Stéphane Derenoncourt (fra 1990) og Nicolas Thienpont (fra 1994), som blev tilknyttet ejendommen og langsomt helrenoverede faciliteterne og omlagde vinifikationen.
Stéphane Derenoncourt har også bevist sine evner ved køb af en lille ejendom, kaldet Chateau de l'A, i satellit-kommunen Côtes de Castillon mod øst i 1999. Vinene herfra bliver nu bedømt på niveau med de bedste Cru Classé ejendomme i St.-Èmilion.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et limstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. For de over 200 "Grand Cru" ejendomme er kvalifikationskravene: lokation og jordbund, lidt lavere udbytte og 12 mdr.s lagring, foruden kontrolsmagning.
2012-klassifikationen er blevet genaktiveret af retten i Bordeaux i september 2022, nu med 2 Premier Grand Cru Classé A, 12 Premier Grand Cru Classé B og 71 Grand Cru Classé. De, der mangler i forhold til 2012, har selv valgt at forlade systemet. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.