| 270,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Parada de Atauta, Ribera del Duero
Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved iltning/dekantering. Smagen byder på en stor portion mørke bær blandet med urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt, og tanninerne er følelige men moderate. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
| JamesSuckling | 92 / 100 |
| Robert Parker | 93 / 100 |
| Politiken | 91 / 100 |
| Spritnyt |
| 270,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
|---|---|
| Vintype | Rødvin |
| Dyrkningsmetode | Traditionel |
| Land | Spanien |
| Distrikt | Ribera del Duero |
| Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
| Alkohol % | 15% |
| Fyldighed | Fyldig |
| Tørhedsgrad | Tør |
| Årgang | 2020 |
| Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
| Varenummer | 134920 |
Beskrivelse
Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved iltning/dekantering. Smagen byder på en stor portion mørke bær blandet med urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt, og tanninerne er følelige men moderate. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
Druerne kommer fra 80-100 årige vinstokke i Atautadalens kølige zoner, og de høstes ret tidligt for at bevare friskheden. Druerne gærer i ståltanke, før vinen lagrer 12 mdr. i små barriques af fransk eg med ca. 50% nye fade, hvor også den malolaktiske gæring sker. Vil fortsat udvikle sig de næste 5 år.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Rober Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra 30 ha. mere. Domænets mål er at afspejle de unikke geografiske udtryk, der findes i denne enestående dal gennem Tempranillo-druen. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordlige del af det centrale Spanien ca. 2 timer nord for Madrid og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Tempranillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien.
Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Hyppige associationer til smagen er jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade og tobak. Druen kan lave fantastiske vine alene, men blandes også tit med ikke mindst Grenache, som også oprindeligt er en spansk drue (Garnacha).
Vinmager Jaime Suárez fortæller om, hvad der gør Parada de Atauta og Atauta-dalen i Ribera del Duero så unik. Se med i videoen her (åbner på YouTube i samme vindue) ->
JamesSuckling
Notes of dark cherries, plums, chocolate, hints of sandalwood and cloves. Full and chewy with tight-grained tannins and succulent fruit underneath. Linear and focused with a chalky minerality at the end. Try after 2024.
Robert Parker
The youngest of the reds here, the 2020 Parada de Atauta was selected from 90+-year-old vines on sandy soils from a rainier and cooler year that they compare with 2016. The grapes fermented destemmed in concrete and stainless steel and underwent malolactic in concrete followed by 13 months in French oak barrels, 20% of them new, plus four more months in concrete before being bottled. It's slightly lighter and less ripe than the 2019 (which I also tasted on this occasion), with 14.5% alcohol and a pH of 3.6 denoting freshness and balance. It has a creamy nose that combines red berries with darker ones and some sweet spices and smoke in a subtle and harmonious way. The tannins are very fine and the mouthfeel quite silky. 52,823 bottles and 900 magnums produced. It was bottled in August 2022.
Politiken
Fyldig, intens, ungdommelig vin med mørk, fuldmoden frugtkarakter og et ristet, sødmefuldt præg. God tæthed, men tanniner og fadpræget dominerer afslutningen. Klarer udfordringen flot og skifter næste ham til maden og bliver mere afdæmpet, frisk og balanceret. 100% tempranillo fra op til 100 år gamle vinstokke i ca. 1000 meters højde, lagret et år på barriquefade.
Spritnyt
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Spritnyt
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Vinavisen
De krydrede noter dominerer denne rødvin i både duft og smag. Det er en god og koncentret vin med sort peber og stjerneanis samt en god syre og et lille tanninbid til slut. Det er en vin, der så afgjort bør ledsages af mad - fx en godt krydret oksebøf.
Vinstyrke2 ved Kim Bretov
Har du planer om at stege en godt krydret lammekølle eller måske braisere en oksebov, er her vinen, der tager godt imod både krydring, kraft og fedt. Ret så heftig med en let sødme - dog fint reguleret af syren i vinen. Tung, mørk frugt hænger i duften. Der er nuancer af koncentrerede brombær og kirsebær i samspil med kakao og vanilje samt et anstrøg af visne blade. Mundfornemmelsen er hed og tør. I smagen chokolade, brombær, solbær og en snert af piratrom. En seriøs ribera-udgave.
Relaterede produkter
ps9l9uk8m89
az70q2i21vqjdv46icmumv3nqgilydqi
l64sl0dbolcj8ml2rnu4g
DKK 000,00
DKK 000,00
kp1a1f4eeic
qgj9pkfst8p085gzicmwn03cg3mxfekkt
sx96q9tzz8mfjpfz28uah
DKK 000,00
DKK 000,00
hncqfigsslg
mtvewdnmv6r48pnzul8gnon8q837xe27
pozqhyjip42yb64wjkx6n
DKK 000,00
DKK 000,00
1alujco5fld
whp54gaehukeqvmwfoj4o8oo2hunoz4b
sewehdanyhbfkb3q3lgv9q
DKK 000,00
DKK 000,00
i284lsmn01g
7vlz3hmz5btth0sbmjudxb1wnk92rb0c
0znb84n7a7jvtk7r0c27oo
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
2byilchn6oi
mxk4kps1x2qnqve41u125brfy89gx1l
agjnkldsikbw1hl7sxecfn
DKK 000,00
DKK 000,00
n5478wl5men
i9erb7c3ea7mr4vws0gajwd4nrlkifs
8ozqtyav4wyr7qlunnzhai
DKK 000,00
DKK 000,00
wxkfgglgk6a
aesunmjtporsiup5hn1pho3f4boqtttpe
8ykzii5mt3xy0det4psxwi
DKK 000,00
DKK 000,00
adwn5c9vm1
b7zk0gjjcfqr9q52l2xiix5gxcl8nac
dffmnobbcqr6lsau20vnbj
DKK 000,00
DKK 000,00
an6f617uew4
ons3sl3xc69dfw87guxgeoc6of2g8yd
qk69bsoy1sha6bk0h2a2l
DKK 000,00
DKK 000,00
