270,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Parada de Atauta, Ribera del Duero
Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved iltning/dekantering. Smagen byder på en stor portion mørke bær blandet med urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt, og tanninerne er følelige men moderate. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
JamesSuckling | 92 / 100 |
Robert Parker | 93 / 100 |
Politiken | 91 / 100 |
Spritnyt |
270,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Spanien |
Distrikt | Ribera del Duero |
Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 134920 |
Beskrivelse
Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved iltning/dekantering. Smagen byder på en stor portion mørke bær blandet med urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt, og tanninerne er følelige men moderate. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
Druerne kommer fra 80-100 årige vinstokke i Atautadalens kølige zoner, og de høstes ret tidligt for at bevare friskheden. Druerne gærer i ståltanke, før vinen lagrer 12 mdr. i små barriques af fransk eg med ca. 50% nye fade, hvor også den malolaktiske gæring sker. Vil fortsat udvikle sig de næste 5 år.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Rober Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra 30 ha. mere. Domænets mål er at afspejle de unikke geografiske udtryk, der findes i denne enestående dal gennem Tempranillo-druen. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordlige del af det centrale Spanien ca. 2 timer nord for Madrid og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Tempranillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien.
Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Hyppige associationer til smagen er jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade og tobak. Druen kan lave fantastiske vine alene, men blandes også tit med ikke mindst Grenache, som også oprindeligt er en spansk drue (Garnacha).
Vinmager Jaime Suárez fortæller om, hvad der gør Parada de Atauta og Atauta-dalen i Ribera del Duero så unik. Se med i videoen her (åbner på YouTube i samme vindue) ->
JamesSuckling
Notes of dark cherries, plums, chocolate, hints of sandalwood and cloves. Full and chewy with tight-grained tannins and succulent fruit underneath. Linear and focused with a chalky minerality at the end. Try after 2024.
Robert Parker
The youngest of the reds here, the 2020 Parada de Atauta was selected from 90+-year-old vines on sandy soils from a rainier and cooler year that they compare with 2016. The grapes fermented destemmed in concrete and stainless steel and underwent malolactic in concrete followed by 13 months in French oak barrels, 20% of them new, plus four more months in concrete before being bottled. It's slightly lighter and less ripe than the 2019 (which I also tasted on this occasion), with 14.5% alcohol and a pH of 3.6 denoting freshness and balance. It has a creamy nose that combines red berries with darker ones and some sweet spices and smoke in a subtle and harmonious way. The tannins are very fine and the mouthfeel quite silky. 52,823 bottles and 900 magnums produced. It was bottled in August 2022.
Politiken
Fyldig, intens, ungdommelig vin med mørk, fuldmoden frugtkarakter og et ristet, sødmefuldt præg. God tæthed, men tanniner og fadpræget dominerer afslutningen. Klarer udfordringen flot og skifter næste ham til maden og bliver mere afdæmpet, frisk og balanceret. 100% tempranillo fra op til 100 år gamle vinstokke i ca. 1000 meters højde, lagret et år på barriquefade.
Spritnyt
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Spritnyt
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Vinavisen
De krydrede noter dominerer denne rødvin i både duft og smag. Det er en god og koncentret vin med sort peber og stjerneanis samt en god syre og et lille tanninbid til slut. Det er en vin, der så afgjort bør ledsages af mad - fx en godt krydret oksebøf.
Vinstyrke2 ved Kim Bretov
Har du planer om at stege en godt krydret lammekølle eller måske braisere en oksebov, er her vinen, der tager godt imod både krydring, kraft og fedt. Ret så heftig med en let sødme - dog fint reguleret af syren i vinen. Tung, mørk frugt hænger i duften. Der er nuancer af koncentrerede brombær og kirsebær i samspil med kakao og vanilje samt et anstrøg af visne blade. Mundfornemmelsen er hed og tør. I smagen chokolade, brombær, solbær og en snert af piratrom. En seriøs ribera-udgave.
Relaterede produkter
l83ofgrylq
4zk5z58wlt4e54zbdduc9bstvy7uqp7c
69yselji219x34fb8tfgt
DKK 000,00
DKK 000,00
hzyt038107r
62timp7b3hj33muhj79svyf4i2kxzgusq
m14j3z79ggjlu2ijxxzxo
DKK 000,00
DKK 000,00
hny4fwylk5n
l6kvutkx8q95xk1vegqfl9o59084n6pns
p5kv5ghzt4bqq49stncpjm
DKK 000,00
DKK 000,00
pmpt0b0pcol
vg7kvuyxcus1uw3mgqiw5x29bzu7dkkch
my0hk0hxtogw2ran0hsujo
DKK 000,00
DKK 000,00
f8v3twvxcem
6jnap7jz049zdypblxkb0jzvmju8ginhd
psw1xc5pd09vc6bv2qqws
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
lhbhxyyejpo
fkkj3npneyb8e3u84685virp32ky5dj1f
exxitq7tii5dannyhd6x2l
DKK 000,00
DKK 000,00
h8sa3jzu47t
au5raffr3fl1rkfteqcb2w9b1k587jkr
v6dsqft651co6twyxjtaz
DKK 000,00
DKK 000,00
5vb0m4gzog
cbxfjn22m1hkkzjiccrpp9hgwf0gkq1
qb7jv7o2f9nc2wt87i79if
DKK 000,00
DKK 000,00
sxfxw87o8fd
13e9ropdumtewcqnwvhjgu8oyoxlrr997
tv6bwy7qhrc954ecfz69i6
DKK 000,00
DKK 000,00
62hai0wgudc
bvrnqwlwdprjkr65g173vro4zbwmd6ak
zyi5sdlptvd7gdkcll8lg
DKK 000,00
DKK 000,00