Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved luftning/dekantering. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine men vil også fortsat udvikle sig de næste 5 år. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
Druerne kommer fra 80-100 årige vinstokke i Atautadalens kølige zoner, og de høstes ret tidligt for at bevare friskheden og gæres i ståltanke og lagres 12 mdr. i små barriques af fransk eg, ca. 50% nye, hvor også den malolaktiske gæring sker. Følelige men moderate tanniner, mørke bær, urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt.
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3. etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra 30 ha. mere. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien.
Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Hyppige associationer til smagen er jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade og tobak. Druen kan lave fantastiske vine alene, men blandes også tit med ikke mindst Grenache, som også oprindeligt er en spansk drue (Garnacha).
Vinmager Jaime Suárez fortæller om, hvad der gør Parada de Atauta og Atauta-dalen i Ribera del Duero så unik. Se med i videoen her (åbner på YouTube i samme vindue) ->