En både charmerende og ekstremt frugtrig udgave af domænets signaturvin, fra vinstokke mellem 100 - 140 år! Strukturen er relativt blød og elegant med meget modne, fintkornede tanniner, der vil give vinen et meget langt drikkevindue. Et væld af bær, lavendel, rosmarin,
cassis, florale toner og lidt ristet fad. Til stegt lam, stuvninger, risotto, paella med kød, trøffel, svampe og modne oste.
De fleste af de meget
gamle vinstokke er upodede. Mosten er gæret i stål- og cementtanke med naturlig gær; den malolaktiske gæring / æble-mælkesyregæringen i store træfade. Vinen er derpå lagret 16 mdr. i barriques, 40% nye og 60% 2.års fade. Vinen klares og filtreres ikke.
I 2015 reducerede et voldsomt regnvejr under blomstringen udbyttet på forhånd. Sommeren i Atauta regionen var ellers varm og meget tør, bortset fra enkelte, kraftige regnbyger i juli. Nattemperaturerne var ikke så lave som oftest og syreniveauet i druerne derfor lidt lavere. På høsttidspunktet var druerne ret små og modenheden perfekt, både frugten og tanninerne. Vinene er, trods høj frugtkoncentration, lidt rundere og umiddelbart tilgængelige lige ud af startblokkene end sædvanligt.
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af
Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3. etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen
Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager hertil. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen, og får druer, fra 30 ha. mere. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Dominio de Atauta blev af Thomas Rydberg valgt som en af de ypperste vingårde i
Ribera del Duero og var testvinder i 2015
smagning (med Almendro '11).
Wine Spectator udråbte i oktober '14 Dominio Atauta til at være blandt eliten af vingårde i
Spanien. Tre af Atautas vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra
Spanien. Desuden scorer de bedste vine fra Atauta lige så høje point, som Pingus og Vega Sicilia i
Spaniens førende guide Guía Peñin i både 2013 og 2014 udgaven.
Tempranillo er en af
Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra
Rioja og
Ribera del Duero samt Portugal under navnet
Tinta Roriz, hvor den indgår både i
rødvin og
portvin. I
Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel,
Tinto Fino og
Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i
Californien,
Argentina og
Australien. Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før
Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes
alder og udbyttets størrelse. Syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.