En storslået vin; frisk, mineralsk og utroligt velafbalanceret. Dominio de Atauta Dos Fincas er et resultat af søgen efter at skabe noget unikt: At afspejle det unikke ved to exceptionelle terroirs i Atauta-dalen: ’El Panderón’, der med dyb lerjord giver struktur, intensitet og enorm personlighed, og ’Valdegatiles Jr.’ der også har lerjord, men ikke så dyb, så den karakteristiske kalksten i Atauta-dalen er tættere på giver god friskhed og utrolig mineralitet til vinen. Et formidabelt match til retter med sort trøffel, lammesteg og fyldige og velkrydrede risretter.
Druerne kommer fra vinstokke, der vokser i 940 meters højde og med en gennemsnitsalder på mellem 130 og 140 år. Klimaer er ekstremt kontinentalt klima med middelhavskarakteristika med lange, kolde vintre og korte og varme somre. Druerne dobbeltsorteres, macererer og vinificeres med naturlig gær i åbne rustfri ståltanke. Gæring sker med gærresterne i tønder med forskellige alder. Vinen undergår også malolaktisk gæring. Det endelige blend består af det bedste fra hver vin. Vinen har lagret 16 måneder på franske egetræsfade (15% nye og resten brugt), efterfulgt af fire måneders yderligere modning i franske egetræsfade.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Rober Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3. etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager hertil. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen, og får druer, fra 30 ha. mere. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordelige del af det centrale Spanien og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Temprnillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien. Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. Syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.