Næsten sort, dyb og massiv frugt med meget høj koncentration. Vilde krydderurter kan fornemmes, men vinen virker stadig nyfødt (2019) og kræver en masse luft. Integrerede og finkornede men endnu fremtrædende tanniner og en fin, balancerende syre. En civiliseret kæmpe, der langsomt vil rejse sig i de kommende år. En fundamentalt anderledes Rioja!
Enkeltmarksvin fra Leza vest for Laguardia i Rioja Alaveza med vinstokke fra 1930, der vokser på sand, limsten og silt med højt indhold af ler. Atypisk for Rioja består den af hele 75% Graciano, 20% Tempranillo og 5% Garnacha. På denne let øst-skrånende mark har Graciano en meget lang modningsperiode. Druerne er plantet mellem hinanden og vinificeres sammen. De afstilkes og udbløder i 18 dage før gæring med naturlig gær og egefadlagring i 20 mdr. Ingen klaring og ganske let filtrering.
Graciano druen er stærkt farvet, ret tanninrig og lavtydende. I Rioja har den nærmest samme rolle som Petit Verdot i Bordeaux: En karakterbærende rygrads-drue, der oftest kun udgør en lille procentdel af vinen. Med alder kan den udvikle toner som viol, læder, multebær og chokolade. Dens rolle har været reduceret i en lang årrække, da den yder lidt og modner sent, men er nu ved at blive genplantet mange steder i Rioja. Den er med til at give vinene større udviklingsmuligheder og livslængde.
Olivier Riviere er en ukuelig franskmand på udebane. Han er opvokset i Cognac og ønologuddannet i Bordeaux med speciale i biodynami. Efter arbejde på flere vingårde i Bordeaux og Bourgogne ville han etablere sig i Fitou, men havde ikke råd. Et par år som konsulent i konvertering til biodynami hos Telmo Rodriques i Rioja fra 2004 blev starten på et liv i Spanien. Han købte først druer hos små økologiske dyrkere i Rioja og fik i 2009 adgang til faste faciliteter hos Bodegas Lacus i Rioja. Jord med gamle Tempranillo og Garnacha vinstokke havde han kun råd til at købe på højtliggende lokationer i det mindre fashionable Arlanza mellem Rioja og Ribera del Duero. Jord, der aldrig har været dyrket med kemiske bekæmpelsesmidler. Han laver nu vin fra 19 ha. i Arlanza og Rioja med faciliteter i Lardero syd for Logrono i Rioja, og i Covarrubias i det østlige Arlanza.
Han er med i en gruppe på ti yngre vinmagere, der kalder sig "Rioja 'n' Roll". Deres projekt er at lade den enkelte mark og drue udtrykke diversiteten i området; modsat Rioja's tradition for at blande store mængder vin til mærkevarer, der helst skal være så ens som muligt fra år til år.
Olivier arbejder biodynamisk i markerne. Al høst sker i hånden. Hver druesort vinificeres separat. Graden af afstilkning afgøres af de konkrete forhold i årgangen. Udblødning af mosten sker køligt og langsomt. Der bruges kun naturlig gær. Han bruger både ståltank, beton, store- og små egefade afhængigt af den enkelte vin. Vinen klares oftest ikke, og kun stållagrede vine filtreres let inden tapningen.
Udtrykket "naturvin" bryder han sig ikke om: Det er mennesket, der laver vinen; der er ingen definition af naturvin, og betegnelsen bruges ofte for at dække over fejl og dårlig vin, mener han.