525,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Pinot Gris Clos Jebsal, Monopole Zind-Humbrecht
Der er kun et halvt gram restsukker/l. og 6,5 g. vinsyre, så absolut indice 1*. De 35-årige vinstokke har kun givet 28 hl./ha. Olivier Humbrecht ser dens fremtid til 2039+. Har man haft fornøjelsen af årgang 1988 for nylig, er man ikke i tvivl….
JamesSuckling | 97 / 100 |
Din VInguide | 92 / 100 |
Spritnyt | 92 / 100 |
Spritnyt |
525,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Pinot Gris (Tokay) (100%) |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Meget fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 598521 |
Beskrivelse
"Hold på hatten! Her er en tæt og farlig vin fra en drue, de fleste vindrikkere tror kun kan lave enkle, forudsigelige vine (no-brainers)": Stuart Pigott fra James Suckling (97 p.). En intens næse med røg og flint. Vinen har et let reduktivt præg som ung (iltmangel) og tigger om dekantering for at vise den intense, friske og brede frugt, der strammer op til en knastør, stenet finale med et flot syrespil, som er utroligt for druen med en så høj, rugende intensitet i frugten.
Der er kun et halvt gram restsukker/l. og 6,5 g. vinsyre, så absolut indice 1*. De 35-årige vinstokke har kun givet 28 hl./ha. Olivier Humbrecht ser dens fremtid til 2039+. Har man haft fornøjelsen af årgang 1988 for nylig, er man ikke i tvivl….
Clos Jebsal er, med sin stejle syd-sydøstvendte skråning, en af de varmeste lokationer i Alsace. Den har fået navnet efter det høje indhold af gips, blandet med mergel og en del ler. Hele marken er kun 1,3 ha. med stenvægge på tre sider, som er ejet af Zind-Humbrecht. Oliviers far Léonard købte de forskellige smådele af andre dyrkere i 1970'erne og plantede Pinot Gris i 1982. Marken overskuer Turckheim og er begrænset af Grand Cru Brand mod vest og Heimbourg på sydsiden. Det er ofte den tidligst knopskydende- og blomstrende mark i området. Den har i mange år næsten rutinemæssigt givet senthøstede, søde vine, men siden 2019 har det været for varmt i september til at druerne kunne blive hængende og vente på botrytis-angreb i november, uden at miste for megen syre. Vinene er stadig særdeles magtfulde, intense og længelevende fra den ret rige jordbund, men i de senere årgange tørre.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over, og det er kendt for at lave sublime vine med tårnhøjt niveau. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Alsace i 2021 blev en kamp med vejret, som de bedste dyrkere til sidst vandt - større end de fleste havde turdet håbe på. Vinteren var usædvanligt kold med snestorme. Marts blev mild med nogen knopskydning for de tidligste druesorter. Frosten først i april gav derfor tab af potentielle druer, men væsentligt mindre end i distrikter som Bourgogne, hvor væksten var mere fremskreden. Hovedparten af vækstsæsonen var svær med kraftig regn i flere perioden og et lavt antal soltimer. Meldug var en plage og reducerede udbyttet mere, end aprilfrosten havde gjort. En fin august blev meget vigtig, og fra ca. midt september blev vejret godt og stabilt langt ind i oktober, så de, der turde vente, fik fuldt udbytte med fuldmodne druer, der havde beholdt syreniveauet pga. kølige nætter.
Det gennemsnitlige høstudbytte er ca. 20% under det normale, men for Zind-Humbecht, der sorterer så hårdt, blev det tæt på 50%. Topdyrkere kan levere velstrukturerede, frugtintense vine med eminent balance og en bred smagspalet fra den særdeles lange vækstsæson. Riesling anses generelt for den store vinder, men der er også Pinot Gris med en elektrisk rankhed og elegance, som er sjældent set. Mange topvine vil have en meget lang udviklingshorisont.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
JamesSuckling
DOMAINE ZIND HUMBRECHT PINOT GRIS ALSACE CLOS JEBSAL 2021Tuesday, April 4, 2023Score 97Hang on to your hat! HereÆs a dense and dangerous wine for a grape most wine drinkers think can only give no-brainers. Very compact and structured with a dark personality that some may find shocking, but what makes it that way is the gypsum marl minerality that is its soul. Brain-rattling freshness at the super stony finish. From biodynamically grown grapes. Drinkable now, but best from 2025.
Din VInguide
Fremragende. Tilbageholdende næse, dog med anelser af moden citron og honing samt et let krydret præg. Høj og stram syre og meget præget af citrusfrugt og stenet jordbund i smagen. Pæn mineralsk vin med et flintet finish.
Spritnyt
Tilbageholdende næse dog med anelser af moden citron og honning samt let krydret præg. Høj stram syre og meget præget af citrusfrugt og stenet jordbund i smagen. Pæn mineralsk vin med flintet finish.
Spritnyt
Tilbageholdende næse dog med anelser af moden citron og honning samt let krydret præg. Høj stram syre og meget præget af citrusfrugt og stenet jordbund i smagen. Pæn mineralsk vin med flintet finish.
Oldenburgs Vinguide
Forrygende Pinot Gris fra marken Clos Jebsal, med en raffineret kombination af tør frugt og et pift af flygtig sødme, med nuancer fra abrikos og fersken til pomelo. Den udfolder sig tørt i glasset, velbalanceret og yndefuldt, og viser sig som en karakterfuld og udfordrende madvin.
Relaterede produkter
3ku3u4og4ak
jis4hexfydgc41amc4ilbt0pyawmg1navp
0utlpxjstc7rfomsy290hjd
DKK 000,00
DKK 000,00
jo7g44o04p
6ba0mfo7l9ihb3w08mlhxn7x38essf2e7
4tab699tupbl9w6iipn8
DKK 000,00
DKK 000,00
2aqo3mufwyh
mt7w6ztc2emzf5itiem5biwz5o7iygt
edsyelkrufejvxkhmckr3
DKK 000,00
DKK 000,00
dvdn57furc
oi3j7206ygrp7v3tlone8fylzhx592om
gkbsaldl2yeafai8aacss
DKK 000,00
DKK 000,00
33448z87zrf
0887y0v01x18e7skvtd7jgv3xa6ezpeuqk
h43ekgwvh6mfgqb1c7k2io
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
24x2oy0wy16
n7jqqnah2sx3efq83cfqq2oy96u1guj2
ey0bxr33pgtry9k2v2ommc
DKK 000,00
DKK 000,00
fha9sfbqrg
x3jcod25z8lpjgmr1e0lq9mbsruokw
vzvshqiew7aug7z86synp
DKK 000,00
DKK 000,00
9bwyje6njhj
2p4iwzwc1bea5vljyfo1v7e6ak9cg68w
jlta3mueh5cxb59ms28xv
DKK 000,00
DKK 000,00
0j0hebl11x6
q2vea9k3adagm5cpyoxqcm3qbozumj
eqzj1nn2jsrnoo7ck1oypj
DKK 000,00
DKK 000,00
8stotjlpdgo
naa16pl6pdobl38wnkw4v5ra0l2zxwx5
elhwiwpfp9g6ofquzn108
DKK 000,00
DKK 000,00