En stor og udtryksfuld vin fra den ikoniske mark og helt tør med kun 1,1 gr./l. restsukker (= Indice 1*). For den utrænede gane, vil smagere måske opfatte reduktion, men elskere af denne mark vil genkende alle karakteristika ved det vulkanske terroir. Den er tro mod den let røgede, flintede stil, marken er kendt for, med salte mineraler og intens hvid frugt med fast struktur og en ren, klar syre og et strejf af bitterhed i afslutningen, der forstærker den mundvandsdrivende fornemmelse. 25 hl. / ha. er høstet fra de 60-årige vinstokke. Kan udvikle sig til midt i dette århundrede. Hvis den skal nydes ung, bør den hældes på karaffel et par timer inden.
Clos Saint Urbain er den sydligste skråning i Alsace. Den er stik sydvendt, i 350 - 450 m.s højde og meget stejl og krævende at arbejde på. Smalle terrasser på de stejleste steder skal tit udbedres, og alt er håndarbejde. Zind-Humbrecht har 5,5 ha. med både Riesling, Pinot Gris og en smule Gewurztraminer på marken. Den mørkerød-brune jordbund er unik med vulkansk klippe, eroderet sandsten, meget lavt indhold af ler og tynd overjord. Kølig vind gennem dalen generer tit frugtsætningen, og udbyttet er altid meget lavt. Druerne modner ofte først langt hen i oktober og november.
Marken har altid haft en speciel status: Allerede i 1500-tallet blev ikke-ædle druer forbudt, ligesom blanding med druer fra andre marker. Der er lokale regler om minimum plantningstæthed: 6000 vinstokke / ha. (Zind-Humbrecht har 10.000/ha.). Brug af insektgifte har været forbudt i årtier ligesom syrejustering af vinene.
Flint og røg regnes for vinenes særlige kendetegn, der med tiden smelter sammen med druernes egenkarakter. Grand Cru vinene fra de oldgamle stokke har et udviklingspotentiale, der regnes i årtier. Zind-Humbrechts "Roche Volcanique" er fra vinstokke plantet mellem 1978 - 1995, mere overkommelige i pris og kan nydes yngre.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over, og det er kendt for at lave sublime vine med tårnhøjt niveau. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Zind-Humbrecht's "Indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et Indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for Indice 5. Ud fra 35 års erfaring med hans vine kan man sige, at Indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For Indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.