875,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 3 |
1.175,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Canon La Gaffelière, Grand Cru Classé, St. Emilion
Decanter | 94 / 100 |
JamesSuckling | 95-96 / 100 |
Jancis Robinson | 17 / 20 |
WineCellarInsider | 95-97 / 100 |
875,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 3 |
1.175,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Cabernet Franc (30%) Cabernet Sauvignon (15%) Merlot (55%) |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 281220 |
Beskrivelse
Årgang 2020 har en uforlignelig balance: En inviterende og differentieret palet af frugter, urtekrydderi fra moden Cabernet Franc, laurbærblad og røgelse i en fløjlsblød stil, parret med en ramme af faste tanniner og knuste sten, der peger på en lang udvikling ind i fremtiden. Vinen består af 55% Merlot, 30% Cabernet Franc og 15% Cabernet Sauvignon. Der er høstet 29 hl./ha., som efter en lang udblødning er gæret parcelvis i ca. 26 dage og lagret på gærresterne i 90% nye barriques ca. 18 mdr. Vinen er hverken klaret eller filtreret.
Canon-la-Gaffelière er egentlig "Premier Grand Cru Classé B" men har valgt at forlade systemet, og viser kun "Grand Cru Classé" på deres hjemmeside. Slottet hører til grevefamilien Von Neipperg, der har lavet vin i Tyskland fra 1300-tallet, og har været i Bordeaux siden 1971. Slottets 19,5 ha. marker ligger sydvendt for foden af skråningen under St. Emilion by på hhv. ler + sand og ler + kalksten, der holder så godt på varmen her, at plantningerne har et højt indhold af Cabernet: 40% Cab. Franc, 10% Cab. Sauvignon og 50% Merlot. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er 50 år. Ejendommen er certificeret økologisk. Der bruges bl.a. dækafgrøder mellem rækkerne, begrænset udtynding i blade øverst på vinstokkene og sen beskæring.
De håndhøstede druer sorteres både før og efter afstilkningen og knuses ikke inden lang udblødning og gæring i trækar ved moderat temperatur i 28-35 dage. Pigeage / nedtrykning af skaller og kerner bruges skånsomt. Malolaktisk-/æble-mælkesyregæring sker i barriques, hvor vinen ligger på gærresterne i 15-18 mdr. afhængigt af årgang og den parcel, vinen kommer fra, indtil den færdige vin sammenstikkes. Vinene er kendt for en kompleks karakter og et meget langt udviklingspotentiale.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et kalkstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc er hoveddruer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha. Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. For de over 200 "Grand Cru" ejendomme er kvalifikationskravene: lokation og jordbund, lidt lavere udbytte og 12 mdr.s lagring, foruden kontrolsmagning. 2012-klassifikationen er blevet genaktiveret af retten i Bordeaux i september 2022, nu med 2 Premier Grand Cru Classé A, 12 Premier Grand Cru Classé B og 71 Grand Cru Classé. De, der mangler i forhold til 2012, har selv valgt at forlade systemet. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.
Decanter
94 p.Tasted by: Jane Anson(at Primeur week tastings in Bordeaux, 01 May 2021)Drinking Window: 2027 - 2044Concentrated and intense, with juicy liquorice and blackberry flavours dominant on the attack. This is an excellent wine showing beautiful tension with slate and crushed stone texture. Chocolate shavings, bitter and intense, give a kick on the finish. Even better after 24 hours of opening, which is an extremely good sign for an en primeur sample. A yield of 32.5hl/ha. 50% new oak.
JamesSuckling
Jancis Robinson
WineCellarInsider
Vinous
Robert Parker
The Wine AdvocateRP 95Reviewed by:William KelleyDrink Date:2025 - 2045A blend of 50% Merlot, 35% Cabernet Franc and 15% Cabernet Sauvignon, the 2020 Canon la Gaffelière offers up inviting aromas of dark berries, plums, burning embers, rose petals, incense and bay leaf. Medium to full-bodied, velvety and layered, it's suave and perfumed, with melting, powdery tannins and a vibrant core of fruit. As ever, the elevated percentage of Cabernet Franc lends it a singular and compelling style.
Vinstyrke2 ved Kim Bretov
Denne vin er lidt uden for nummer, da der er tale om en premier grand cru classé. Og det er da heller ikke til at komme udenom, at vi her har fat i toppen af poppen i Saint-Émilion-distriktet. Det er en af den slags vine, som kræver ekstra fordybelse. Til at begynde med en anelse rustik i næsen - sådan lidt kostal-agtig. Gradvis anes den ædle og suveræne bordeauxduft: Læder, fugtig skovbund, svampe og mørke bær. Smagen er aldeles fortryllende. Kæmpe fylde. Koncentreret bær og blommefrugt. Chokolade i rigt mål. Varme krydderier. Nedtonede tanniner. Lækkert! Server den til BeefWellington eller hjortefilet med trøffelsauce.
Relaterede produkter
qmhou7ttc3
gqj8uc6l39ywknitorcy9obelmsmpl2b
k9vgtxp2957w9wb6ay5rp
DKK 000,00
DKK 000,00
5y0tpnyn7m4
gphgu1r55y51fyoe6bmv5ri81iqlutloj
5yhf8rmffadku8upfrumqf
DKK 000,00
DKK 000,00
vfy1ql8712
ak6mfgun6l54a09hj1q7aa28abb43dg
9fhr2lut3g5xya2pzsspxr
DKK 000,00
DKK 000,00
os16mjaloz
3op3xfpo5dpra4kcl0pctel6oy40cfrer
j32r30zxcrinzgjsb852
DKK 000,00
DKK 000,00
au2rj4ze1j7
gdqhtavtexpmycn3vl2te8dpnwy1x6g1b
9e3ewii0e7i90zw3jbbb05
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
6v5dpxilqp6
wyyz7eboxiifj51nqupw7ps0n5ekptte
wjf256smfozx1t8j7le1m
DKK 000,00
DKK 000,00
53am83rfy03
y0c7omn63sm7pglthqvtxufgcx6g948j7
ztxrgv228oag14k5p1ozob
DKK 000,00
DKK 000,00
6ctvawnhor9
g1b6irassrnt0s7k8y8ksddg6iionjzjk
vxwyr5f915njsx2p0gvvi
DKK 000,00
DKK 000,00
n3ymke1hkcr
5v5706flt5kmknh8ycvtiby9mpq91mzu
rpm3raeu02ibb7jke8f6k
DKK 000,00
DKK 000,00
c55rxg4apdu
85pfq79bikfhaa1ks8uyorz8qvbj2et5
2t6gm1egstcm3giepqvbv
DKK 000,00
DKK 000,00