650,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
795,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Château Trotte Vieille, 1. Grand Cru Classé, Saint Emilion
Det bliver en af årgangens legendariske vine: En sublim syntese af koncentration og tæt frugt uden af give køb på den høje nuancerigdom og fasttømrede struktur, der kendetegner slottet. Vinen bør have ro 6-8 år fra fødslen, før den vil yde sig selv fuld retfærdighed, og gerne et par årtier derefter. "In a word dazzling" skrev Antonio Galloni fra Vinous i juni '20.
Vinous | 94 / 100 |
WineEnthusiast | 96 / 100 |
Vinum Weinmagasin | 19 / 20 |
Decanter | 95 / 100 |
650,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 6 |
795,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bordeaux |
Druesorter | Cabernet Franc (49%) Cabernet Sauvignon (3%) Merlot (48%) |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 291519 |
Beskrivelse
Det bliver en af årgangens legendariske vine: En sublim syntese af koncentration og tæt frugt uden af give køb på den høje nuancerigdom og fasttømrede struktur, der kendetegner slottet. Vinen bør have ro 6-8 år fra fødslen, før den vil yde sig selv fuld retfærdighed, og gerne et par årtier derefter. "In a word dazzling" skrev Antonio Galloni fra Vinous i juni '20.
Vinen består af 49% Cabernet Franc, 48% Merlot og 3% Cabernet Sauvignon. Vinifikationen sker i cementanke og varer 15-20 dage. Gæringen sker ret køligt og temperaturen øges til lidt varmere udblødning bagefter. Vinen overføres til barriques efter den malolaktiske- / æble-mælkesyregæringen. Vinen lagres i 98-100% ny eg i 12-18 mdr. Frugtkvaliteten kan bære det.
Château Trotte Vieille's rustikke, trefløjede ejendom i bare én etage, bortset fra kældrene, oser mere af tradition end "grandeur". Der er dokumentation for, at man lavede vin her i 1453: det år englænderne tabte herredømmet over Bordeaux i slaget ved Castillon, lidt øst for ejendommen. Slottet ligger ret højt lige øst for St.-Emilion by. 90 m. højdekurven går gennem markerne. Legenden om den ældre dame, der skal have boet her for 5-600 år siden og altid stolprede til diligencen for at høre nyt: "Trotte Vieille /den gamles gang", gengives på ejendommens hjemmeside som mulig oprindelse til navnet. Sødt men næppe sandsynligt.
Marcel Borie fra det gamle vinhandlerfirma Borie-Manou gav i 1949 ejendommen til sin svigersøn Emile Casteja, hvis familie har adskillige slotte i Bordeaux. Det er stadig i familien med Philippe Casteja ved roret og nu Thomas Duclos som konsulent. Han er eksponent for friskhed og balance frem for max. frugttryk og høj alkohol. Slottets klassificering som Premier Grand Cru Classé er bekræftet ved revisionen i 2022.
Markernes 33 ha. er i én blok, usædvanligt i St. Emilion. Jordbunden er mest rødt ler på kalkstensbund. Plantningerne er 50% Merlot, 46% Cabernet Franc og 4% Cabernet Sauvignon. Gennemsnitsalderen er næsten 50 år, og tætheden 7500 vinstokke/ha. Normalt bruges kun druer fra ca. 10 ha. til førstevinen. 2.vinen "La Vieille Dame de Trotte Vieille" har været produceret siden år 2000. Der er siden 2004 med mellemrum blevet lavet en mikroproduktion fra en lille parcel med Cabernet Franc vinstokke på over 100 år, som ikke er i almindelig handel.
Saint Emilion er det ældste vinområde i Bordeaux med talrige ruiner fra romertiden. Benediktinermunken Emilian, der påbegyndte den imponerende kirke i byen, hugget direkte ud i kalkklippen, er ophav til navnet, og Vinbroderskabet "La Jurade" fra 1199 er det ældst kendte. Vinen blev allerede i 1300-tallet, da Bordeaux var under engelsk herredømme, afskibet til England via havnen i Libourne. Byen er nu UNESCO verdensarv.
Der er i dag over 800 producenter på ca. 5500 ha. i området, der er meget mere kuperet og landskabeligt spændende end Médoc. Et kalkstensplateau i op til 100 m.s højde omkranses af skråninger omkring byen, hvor mange af de mest berømte ejendomme ligger, og noget lavere land mod øst og vest. Jordbunden er meget vekslende med indslag af ler, der også dominerer mod øst, samt grus og sten, der er hyppigere i det vestlige område mod Pomerol.
Druerne Merlot og Cabernet Franc dominerer, bakket op af Cabernet Sauvignon i de grusede områder, så vinenes blandingsforhold varierer meget. Der er kun få rigtigt store ejendomme. Gennemsnittet er kun omkring 7 ha.
Klassifikationen er fra 1955 og skal iflg. systemet opdateres hvert 10. år. Selv om vinenes kvalitet kun er ca. 1/3 af bedømmelsesgrundlaget for "Premier Grand Cru Classé" (15 årgange) og "Grand Cru Classé" (10 årgange), er der stor prestige i det, så det går ikke stille for sig, og intervallerne holder ikke altid, men gennemsnitligt er der nogenlunde 10 år imellem.
Nogle højt værdsatte slotte søger slet ikke klassifikation, da de ikke er enige i vurderingskriterierne. Der er pt., fra 2012, 14 og 63 slotte i de to øverste lag. De over 200 "Grand Cru"-ejendomme er det baseret på lokation og jordbund, ikke smagninger. I sidste ende er det, ligesom i Médoc, markedets vurdering af den faktiske vinkvalitet, der betyder mest for priserne.
2019 Bordeaux vækstsæsonen var, som ofte, med tvivl og bekymringer undervejs, men er endt med fine resultater. På baggrund af beretninger fra mange professionelle smagere må den korte version for rødvinene være: 1) Jævn, virkelig høj kvalitet både for Merlot og Cabernets. 2) Ingen tegn på, at nogle kommuner er klart bedre end andre, både på højre- og venstre bred. 3) En lidt mere "klassisk" stil end '18: Høj frugtintensitet men lidt mindre yppig vægtfornemmelse, flot syrebalance og tanniner til lang lagring, som er lidt mere fremtrædende i højklassevinene som helt unge. Michel Rolland, der har været konsulent i årtier, har sagt: "At sammenligne 2019 med 2018 er lidt ligesom, hvordan 2016 var i forhold til 2015 og 2010 i forhold til 2009". Kort sagt, masser af frugtkoncentration og nuancer med en lidt rankere struktur.
Tidlige knopskydning i en lun marts, men blomstringen blev noget forstyrret af vådt og ret køligt vejr april - først i juni. Det fremhæves, at to hedebølger i juni og juli, ikke havde de negative virkninger, man kunne frygte, da de skete før veraison / druernes farveskifte. Der var et par lokale storme med rigeligt vand på kort tid; men vejret var samlet set nærmest ideelt i august og september, hvor lidt regn 20/9 gav stødet til den sidste modning, især på grusede jorde, efter en lang og tør periode. Frisk vind forhindrede råd. Dag / nat temperaturerne svingede gerne 20 grader efter midt august og holdt syren oppe. Druesundheden var eminent ved høst. Merlot blev mest høstet i slutningen af september; Cabernets fra slut. sept. - midt oktober.
De hvide blev høstet fra sidst i august - midt sept. Druerne havde en flot balance mellem sukker og syre med stor aromarigdom, som går igen i vinene. Mange er lagringsegnede. Sauternes fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli stormen var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af Botrytis til fordel for elegance.
Vinous
WineEnthusiast
Vinum Weinmagasin
Decanter
Blackberry, raspberry and cappuccino-laced liquorice notes on the attack. As ever with Trotte Vieille there is clear and present austerity that comes through as chalky tannins and fresh acidities that scrape through the finish along slate walls adding a kick of salinity. Takes its time to open and is really one you need to sit with. As it relaxes in the glass the peony and iris floral notes become clear, showcasing the Cabernet Franc in the wine, with smoked coffee beans ensuring a gourmet edge. Good stuff.
JamesSuckling
A really classy, beautiful red with seduction and force at the finish. Aromas and flavors of currants, wet earth and truffles, as well as mushrooms. Full bodied, tight and tannic. Toned and steely. A new, traditional style. 49% cabernet franc, 48% merlot and 3% cabernet sauvignon.
WineCellarInsider
Dark garnet in hue, the wine is full-bodied, concentrated and intense. The unique sensation of minerality is on full display here with all its rocks, stones and oceanic character. The fruit is vibrant, round, sweet, long and clean. Everything is in harmony here. The complex aromatic's along with the richly textured, concentrated mouthfeel, silky tannins and long finish is just great. Give it 7-9 years of aging before pulling a cork and enjoy it over the next 20 years or so. Made from a blend of 49% Cabernet Franc, 48% Merlot and 3% Cabernet Sauvignon.
Relaterede produkter
321is5ecnln
gn2ri03cd5sezgcf75gts7jzz4iurbur
8qq67s68vioske1dd6644
DKK 000,00
DKK 000,00
d26i1oo4sh
9va98ukj01sm1mi4ohsrmrx3abz63a2jh
g5p3vyrdbawqbgk1tnhp3d
DKK 000,00
DKK 000,00
37ddfw2huct
1jqz4hzw3h2vskh7uh2h1mgwk59fvm61t
y1vvdf48ttgqwyazrze2
DKK 000,00
DKK 000,00
4xtmihbjzmw
5lzwzykqbg6tec89vbeaj9yoz023txfo
s0v2nqxvwvhlfh7cay733f
DKK 000,00
DKK 000,00
xjjnsbeuf4
zm8lm2jjua8laq5psk0u6incfng36imbf
bbhmpqugeibtom8fwjjccd
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
vwipjtgpdsq
b7lwqugf6la6ffhbjy9etvpaemur8j2
vm22l70gjgnl4d53rttnir
DKK 000,00
DKK 000,00
0we6ad3zqrq
bmuv1nbox65uscopsge0rtp5ky1m65us
fri2fwn66khddm1jlld5b
DKK 000,00
DKK 000,00
srbj9020v4
wm2vlaaasmks80iqme7cl66ubc51z5s
xih5y73ps8do9f8e6dmaj
DKK 000,00
DKK 000,00
yrc30gj32sd
v539ak01hof8gxkck0d10viybdfw5c8h
pnnbqcz0r91agkh45p1si
DKK 000,00
DKK 000,00
ozmls2ikkgq
klsm3mbbz1m1n4g9xghklve7d0jt2vhs
975n9hofov705grysi0x0xt
DKK 000,00
DKK 000,00