200,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Barbera d'Alba Superiore Sarà Camparo, Piemonte
En ret intens, mørk og frugtmættet, men ikke tung vin. Masser af røde bærtoner, som vilde kirsebær, samt tørret frugt og en ret krydret eftersmag. Der er et fint syrespil som modvægt til frugtintensiteten fra "Superiore"-klassen, der kræver højere modenhed ved høst. Druerne fra 40-50-årige vinstokke er håndhøstet i små kasser - så de ikke revner, før de skal- dels i hjembyen Diano d'Alba, dels i La Morra i Barolo. Jordbunden i de øst-sydøstvendt marker er den for egnen klassiske kalk-ler blanding med kisel og mergel. En vin der favner bl.a. alle former for stege-mad, vildt og oste med smag.
Oldenburgs Vinguide | 17 / 20 |
Vinavisen | |
Spritnyt | |
Spritnyt | 89 / 100 |
200,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Barbera (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 122020 |
Beskrivelse
En ret intens, mørk og frugtmættet, men ikke tung vin. Masser af røde bærtoner, som vilde kirsebær, samt tørret frugt og en ret krydret eftersmag. Der er et fint syrespil som modvægt til frugtintensiteten fra "Superiore"-klassen, der kræver højere modenhed ved høst. Druerne fra 40-50-årige vinstokke er håndhøstet i små kasser - så de ikke revner, før de skal- dels i hjembyen Diano d'Alba, dels i La Morra i Barolo. Jordbunden i de øst-sydøstvendt marker er den for egnen klassiske kalk-ler blanding med kisel og mergel. En vin der favner bl.a. alle former for stege-mad, vildt og oste med smag.
Gæringen sker med vildgæren på druerne i temperaturkontrolleret rustfri ståltank med afmålte overpumpninger i ca. 20 dage, hvorefter vinen lagres i et mix af store fade af fransk eg samt 2.- og 3.-års barriques for at give en balanceret indflydelse fra træet. Navnet "Sarà" signalerer, at vinen, som er en Barbera Superiore, bliver endnu mere fuldkommen, hvis man gemmer den et par år.
Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d'Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er gradvist ved at overtage mere ansvar. Mauro Drocco's far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980'erne og overtog efterhånden ledelsen i 90'erne.
Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.
Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.
Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.
Ejendommen blev i 2014 en del af "Diwinexport": en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og man er ved at etablere "agro-turismo" med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver.
Camparo's druer, kort fortalt:
Barbera har været kendt fra 1200-tallet og blev senere spredt af immigranter til bl.a. USA, Sydamerika og Australien. Den er lidt mindre kræsen end Piemonte's kongedrue, Nebbiolo, m.h.t. jordbund, højde og soleksponering og modner lidt tidligere. Mager kalk/ler-jord er dens klassiske voksested. Kvalitet og stil kan variere meget efter udbytte, høsttidspunkt og vinifikation: Fra det umiddelbare, intenst frugtige og syrespillende til sent høstede, vægtige vine med længere fadlagring, som reducerer syrens rolle. Tanninindholdet er ret lavt i forhold til vinens smagsintensitet. Drueskindet er tykt, så vinen er ret mørk, og de hyppige smags-associationer er typisk kirsebær, brombær og blommer; ofte med toner af viol og vilde krydderurter. Her er ofte mere åben, umiddelbar charme i den unge vin end i Nebbiolo, og prisen er ofte mere behersket.
Nebbiolo er lige så gammel som Barbera og meget koncentreret om Piemonte. Nebbia = tåge er morgentågen på skråningerne i det sene efterår og det støvede skær, der kan være på de modne druer. Resultatet er generelt ret følsomt for jordbundstype, mikroklima og vejrforhold. Druen giver mere ranke og markerede vine end Barbera. Frugtintensiteten kan være meget høj, men farven er lysere og tanninerne mere fremtrædende, især i topvine fra Barolo og til dels Barbaresco, der forventes lagret længe. De lidt mindre vine kan med dagens teknikker vinificeres til et mere frugtigt udtryk uden lang lagring. Rød bærfrugt, blomstertoner, kaffebønne, læder og jord-mineraler er hyppige beskrivelser. Druen er ikke nær så udbredt som Barbera andre steder men dyrkes også i Californien og Australien, hvor stilen kan være ret anderledes end de italienske.
Dolcetto har nok navnet "den lille søde" pga. det ret lave syreniveau, når man napper en moden drue, men sødlig er vinen sjældent i dag. Den modner tidligt og vokser derfor ofte på ret kølige marker, hvor Nebbiolo ikke ville modne fuldt ud. Dén placering medvirker til at holde syren oppe. Produktionen i Italien er meget koncentreret om Piemonte. Vinen er oftest ret mørk, frugtdrevet og let krydret. Brombær, blomme, kakao og peber nævnes ofte i beskrivelser, ligesom et nøddeagtigt præg i eftersmagen. De lettere udgaver kan nydes helt unge, som Italiens Beaujolais, men stilen kan reguleres meget i vinifikationen, og der laves også tungere, fadlagrede stilarter. På hjemmebanen er det ofte den vin, alle drikker jævnligt, nærmest til hvad som helst.
Arneis var næsten uddød midt i 1900-tallet og siges at have været plantet blandt Nebbiolo, for at fuglene ville spise dens sødere druer i stedet for! Den hvide drue giver ret lavt udbytte, er følsom for meldug og skal høstes præcist på det tidspunkt, hvor modenhed og syreniveau er ideelt, da syren falder hurtigt derefter. Den blev tidligere brugt til at blødgøre Barbera- og Nebbiolo vine, når tanninerne var for fremtrædende. Vinene på druen havde øgenavnet "hvid Barolo", når den kom fra bredden af Tanaro-floden, lige vest for Barolo. Vinene er tørre og gerne aromatiske med ret lav tannin og behersket syre. De beskrives gerne med toner af fersken, æble, abrikos, mandel og en snert af honning. Næsten alt er fra Italien, mest Piemonte, men der er en lille produktion i Australien, Oregon, Californien og New Zealand.
Favorita er en nær slægtning til Vermentino og plantet en del i Alba området og Roero mod nord. En meget lys drue, som bliver strå-gul, når den er moden. Den er meget viril og skal beskæres beslutsomt for at give den bedste kvalitet. Smagen er meget frugtig og oftest præget af citrus, pære, blomst og en lille bitter-tone i eftersmagen. Den holder syren bedre end Arneis og blandes ofte med denne for at give den et lille spark af ekstra friskhed.
Oldenburgs Vinguide
Det er en solid mundfuld, der rummer mange nuancer, fra blide bær til engelsk lakrids og et lille, forsagt bid. Det er en meget sammenkomponeret Barbera, den fremstår som et samlet værk i glasset, der er ikke noget før og efter, bare mildhed, bærsmag og kombinationen af en lille druesødme og et lige så behersket bid i finish og eftersmag. Det er en venlig og alligevel lidt udfordrende Barbera.
Vinavisen
Der er skovbund og violer over duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er fyldig med god frugt og krydrede noter (aromatisk peber) og en god syre, der gør vinen velegnet til lidt fede retter.
Spritnyt
Rubin kerne og rubin kant. Duften er af: cedar, brombær, svampe, lakrids og kirsebær. Tanninerne er lave og syren er behagelig. Smagen er af: Umodne kirsebær, hindbær og jordbær.
Spritnyt
Rubin kerne og rubin kant. Duften er af: cedar, brombær, svampe, lakrids og kirsebær. Tanninerne er lave og syren er behagelig. Smagen er af: Umodne kirsebær, hindbær og jordbær.
Relaterede produkter
nzw7bwxn2hm
o0fxgdkndpjm3nux9tae1b46ivnpx3p8n
p16kx9j0ywkauxufe8ygd
DKK 000,00
DKK 000,00
tj8897i1vqd
zxwrxo9gynfgtlghgxt01jcipns6sdvw7
y5wrkekox3pbhfvz2l8co
DKK 000,00
DKK 000,00
ll1wsygabk7
s0m5gwksi6fqboo70cr6rcs0zmhbll1
p9ys88frm9f1pdlotebvzz
DKK 000,00
DKK 000,00
xipcktx0q6m
jqbveetwyzd5hpc4yesuah6g0ygqnjnp
65imtoh6x3by2nyf5u7uw
DKK 000,00
DKK 000,00
swy38azcmh
u8n0rrnaltpgjf6ylwiujre9grvcci3n
30hj1zzdm5fxqnk97obi4
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
xddzjnd9cz
x8czqvro22ejo7cx1azz75yzwbtd6daj
x6nyc1fq7jhl6bbiiyrvl
DKK 000,00
DKK 000,00
joyntt2aevo
su3ckccsfmwk0owqyg3gaz4bfprk61m
sduhjd1jhtpy7r3s6juhks
DKK 000,00
DKK 000,00
8dcbl7tg7ug
u5l6r54dixichmoy2xgb8mah8d3y1qf
pqht7ulm4kp8kysn2ezvbo
DKK 000,00
DKK 000,00
lltntcjtzd
rqjpp8f0pe7kerliohehylwdyq29du5o
jauf2mvk7vnkrxgywepe9d
DKK 000,00
DKK 000,00
bevj4b7vgok
6dtjx9yp9bnj0v1wvzb4ps3ro01noyedi
dljye5oekmgm0owmeczanh
DKK 000,00
DKK 000,00