200,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Barbera d'Alba Superiore Sarà Camparo, Piemonte
En ret intens, mørk og frugtmættet, men ikke tung vin. Masser af røde bærtoner, som vilde kirsebær, samt tørret frugt og en ret krydret eftersmag. Der er et fint syrespil som modvægt til frugtintensiteten fra "Superiore"-klassen, der kræver højere modenhed ved høst. Druerne fra 40-50-årige vinstokke er håndhøstet i små kasser - så de ikke revner, før de skal- dels i hjembyen Diano d'Alba, dels i La Morra i Barolo. Jordbunden i de øst-sydøstvendt marker er den for egnen klassiske kalk-ler blanding med kisel og mergel. En vin der favner bl.a. alle former for stege-mad, vildt og oste med smag.
Oldenburgs Vinguide | 17 / 20 |
Vinavisen | |
Spritnyt | |
Spritnyt | 89 / 100 |
200,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Barbera (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 122020 |
Beskrivelse
En ret intens, mørk og frugtmættet, men ikke tung vin. Masser af røde bærtoner, som vilde kirsebær, samt tørret frugt og en ret krydret eftersmag. Der er et fint syrespil som modvægt til frugtintensiteten fra "Superiore"-klassen, der kræver højere modenhed ved høst. Druerne fra 40-50-årige vinstokke er håndhøstet i små kasser - så de ikke revner, før de skal- dels i hjembyen Diano d'Alba, dels i La Morra i Barolo. Jordbunden i de øst-sydøstvendt marker er den for egnen klassiske kalk-ler blanding med kisel og mergel. En vin der favner bl.a. alle former for stege-mad, vildt og oste med smag.
Gæringen sker med vildgæren på druerne i temperaturkontrolleret rustfri ståltank med afmålte overpumpninger i ca. 20 dage, hvorefter vinen lagres i et mix af store fade af fransk eg samt 2.- og 3.-års barriques for at give en balanceret indflydelse fra træet. Navnet "Sarà" signalerer, at vinen, som er en Barbera Superiore, bliver endnu mere fuldkommen, hvis man gemmer den et par år.
Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d'Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er gradvist ved at overtage mere ansvar. Mauro Drocco's far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980'erne og overtog efterhånden ledelsen i 90'erne.
Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.
Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.
Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.
Ejendommen blev i 2014 en del af "Diwinexport": en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og man er ved at etablere "agro-turismo" med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver.
Camparo's druer, kort fortalt:
Barbera har været kendt fra 1200-tallet og blev senere spredt af immigranter til bl.a. USA, Sydamerika og Australien. Den er lidt mindre kræsen end Piemonte's kongedrue, Nebbiolo, m.h.t. jordbund, højde og soleksponering og modner lidt tidligere. Mager kalk/ler-jord er dens klassiske voksested. Kvalitet og stil kan variere meget efter udbytte, høsttidspunkt og vinifikation: Fra det umiddelbare, intenst frugtige og syrespillende til sent høstede, vægtige vine med længere fadlagring, som reducerer syrens rolle. Tanninindholdet er ret lavt i forhold til vinens smagsintensitet. Drueskindet er tykt, så vinen er ret mørk, og de hyppige smags-associationer er typisk kirsebær, brombær og blommer; ofte med toner af viol og vilde krydderurter. Her er ofte mere åben, umiddelbar charme i den unge vin end i Nebbiolo, og prisen er ofte mere behersket.
Nebbiolo er lige så gammel som Barbera og meget koncentreret om Piemonte. Nebbia = tåge er morgentågen på skråningerne i det sene efterår og det støvede skær, der kan være på de modne druer. Resultatet er generelt ret følsomt for jordbundstype, mikroklima og vejrforhold. Druen giver mere ranke og markerede vine end Barbera. Frugtintensiteten kan være meget høj, men farven er lysere og tanninerne mere fremtrædende, især i topvine fra Barolo og til dels Barbaresco, der forventes lagret længe. De lidt mindre vine kan med dagens teknikker vinificeres til et mere frugtigt udtryk uden lang lagring. Rød bærfrugt, blomstertoner, kaffebønne, læder og jord-mineraler er hyppige beskrivelser. Druen er ikke nær så udbredt som Barbera andre steder men dyrkes også i Californien og Australien, hvor stilen kan være ret anderledes end de italienske.
Dolcetto har nok navnet "den lille søde" pga. det ret lave syreniveau, når man napper en moden drue, men sødlig er vinen sjældent i dag. Den modner tidligt og vokser derfor ofte på ret kølige marker, hvor Nebbiolo ikke ville modne fuldt ud. Dén placering medvirker til at holde syren oppe. Produktionen i Italien er meget koncentreret om Piemonte. Vinen er oftest ret mørk, frugtdrevet og let krydret. Brombær, blomme, kakao og peber nævnes ofte i beskrivelser, ligesom et nøddeagtigt præg i eftersmagen. De lettere udgaver kan nydes helt unge, som Italiens Beaujolais, men stilen kan reguleres meget i vinifikationen, og der laves også tungere, fadlagrede stilarter. På hjemmebanen er det ofte den vin, alle drikker jævnligt, nærmest til hvad som helst.
Arneis var næsten uddød midt i 1900-tallet og siges at have været plantet blandt Nebbiolo, for at fuglene ville spise dens sødere druer i stedet for! Den hvide drue giver ret lavt udbytte, er følsom for meldug og skal høstes præcist på det tidspunkt, hvor modenhed og syreniveau er ideelt, da syren falder hurtigt derefter. Den blev tidligere brugt til at blødgøre Barbera- og Nebbiolo vine, når tanninerne var for fremtrædende. Vinene på druen havde øgenavnet "hvid Barolo", når den kom fra bredden af Tanaro-floden, lige vest for Barolo. Vinene er tørre og gerne aromatiske med ret lav tannin og behersket syre. De beskrives gerne med toner af fersken, æble, abrikos, mandel og en snert af honning. Næsten alt er fra Italien, mest Piemonte, men der er en lille produktion i Australien, Oregon, Californien og New Zealand.
Favorita er en nær slægtning til Vermentino og plantet en del i Alba området og Roero mod nord. En meget lys drue, som bliver strå-gul, når den er moden. Den er meget viril og skal beskæres beslutsomt for at give den bedste kvalitet. Smagen er meget frugtig og oftest præget af citrus, pære, blomst og en lille bitter-tone i eftersmagen. Den holder syren bedre end Arneis og blandes ofte med denne for at give den et lille spark af ekstra friskhed.
Oldenburgs Vinguide
Det er en solid mundfuld, der rummer mange nuancer, fra blide bær til engelsk lakrids og et lille, forsagt bid. Det er en meget sammenkomponeret Barbera, den fremstår som et samlet værk i glasset, der er ikke noget før og efter, bare mildhed, bærsmag og kombinationen af en lille druesødme og et lige så behersket bid i finish og eftersmag. Det er en venlig og alligevel lidt udfordrende Barbera.
Vinavisen
Der er skovbund og violer over duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er fyldig med god frugt og krydrede noter (aromatisk peber) og en god syre, der gør vinen velegnet til lidt fede retter.
Spritnyt
Rubin kerne og rubin kant. Duften er af: cedar, brombær, svampe, lakrids og kirsebær. Tanninerne er lave og syren er behagelig. Smagen er af: Umodne kirsebær, hindbær og jordbær.
Spritnyt
Rubin kerne og rubin kant. Duften er af: cedar, brombær, svampe, lakrids og kirsebær. Tanninerne er lave og syren er behagelig. Smagen er af: Umodne kirsebær, hindbær og jordbær.
Relaterede produkter
5a23ro0gb2b
w6j44a1gqfyk5t5dtzvthllxcf93c08
r7hsaf5xq1qlxvwaw18nv8
DKK 000,00
DKK 000,00
ppl7y7jkwui
gu6ea3rlubqcikinps8zsa6xnxytvummn
w0y5enjkmag6w2k0x0tbm
DKK 000,00
DKK 000,00
k7qxxdjx9mr
78ahyc6j9pblcnrgw1c66g6d9e0w6rv2
iz7fpjol10cnryubtay7so
DKK 000,00
DKK 000,00
8yggk7at82q
h6uumn23uzrnuqmy43h2cxla0p66pnsi
d0p0zxhk7fp2pu1anwmfg
DKK 000,00
DKK 000,00
dzz7mck05uo
uxvr3u2fmd4508legu2ijogg79hn1iff
ogca1j3ccwtirozxlqt23g
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
kk3pizxsqzi
v7foev72chfc7148uvzok82sfa41qzbsc
oqg86hsbn2mnk053erydap
DKK 000,00
DKK 000,00
eiw7fgxd48h
c2oirzp7oj8opr07z2u94f1ky0trbg4nh
caa3vukvd6hqbrk209pm9k
DKK 000,00
DKK 000,00
o42c71rflqe
sa90dg1dg7s5zv77feyu6c6i63937kb56
oax6118jigjpx6dhtd2gy
DKK 000,00
DKK 000,00
9y0nhy9irb
ip96ou3jvui41x8eipel2yywb79dvx3x
n4jyma6vtzcsiwy294pc7n
DKK 000,00
DKK 000,00
a9kdtoiy7uo
pqlmejo1ip4muy94fllzey7ufi2gqj0c
5ys8r2bx4vdvhn12v193ds
DKK 000,00
DKK 000,00