220,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2022 Barbera d'Alba Superiore Sarà Camparo, Piemonte
En ret intens, mørk og frugtmættet, men ikke tung vin. Masser af røde bærtoner, som vilde kirsebær, samt tørret frugt og en ret krydret eftersmag. Der er et fint syrespil som modvægt til frugtintensiteten fra "Superiore"-klassen, der kræver højere modenhed ved høst. Druerne fra 40-50-årige vinstokke er håndhøstet i små kasser - så de ikke revner, før de skal- dels i hjembyen Diano d'Alba, dels i La Morra i Barolo. Jordbunden i de øst-sydøstvendt marker er den for egnen klassiske kalk-ler blanding med kisel og mergel. En vin der favner bl.a. alle former for stege-mad, vildt og oste med smag.
Vinhjernen | |
91 / 100 |
220,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Barbera (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2022 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 122022 |
Beskrivelse
En ret intens, mørk og frugtmættet, men ikke tung vin. Masser af røde bærtoner, som vilde kirsebær, samt tørret frugt og en ret krydret eftersmag. Der er et fint syrespil som modvægt til frugtintensiteten fra "Superiore"-klassen, der kræver højere modenhed ved høst. Druerne fra 40-50-årige vinstokke er håndhøstet i små kasser - så de ikke revner, før de skal- dels i hjembyen Diano d'Alba, dels i La Morra i Barolo. Jordbunden i de øst-sydøstvendt marker er den for egnen klassiske kalk-ler blanding med kisel og mergel. En vin der favner bl.a. alle former for stege-mad, vildt og oste med smag.
Gæringen sker med vildgæren på druerne i temperaturkontrolleret rustfri ståltank med afmålte overpumpninger i ca. 20 dage, hvorefter vinen lagres i et mix af store fade af fransk eg samt 2.- og 3.-års barriques for at give en balanceret indflydelse fra træet. Navnet "Sarà" signalerer, at vinen, som er en Barbera Superiore, bliver endnu mere fuldkommen, hvis man gemmer den et par år.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Camparo siden 2022. Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d'Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er gradvist ved at overtage mere ansvar. Mauro Drocco's far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980'erne og overtog efterhånden ledelsen i 90'erne.
Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.
Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.
Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.
Ejendommen blev i 2014 en del af "Diwinexport": en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og man er ved at etablere "agro-turismo" med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver.
Camparo's druer, kort fortalt:
Barbera har været kendt fra 1200-tallet og blev senere spredt af immigranter til bl.a. USA, Sydamerika og Australien. Den er lidt mindre kræsen end Piemonte's kongedrue, Nebbiolo, m.h.t. jordbund, højde og soleksponering og modner lidt tidligere. Mager kalk/ler-jord er dens klassiske voksested. Kvalitet og stil kan variere meget efter udbytte, høsttidspunkt og vinifikation: Fra det umiddelbare, intenst frugtige og syrespillende til sent høstede, vægtige vine med længere fadlagring, som reducerer syrens rolle. Tanninindholdet er ret lavt i forhold til vinens smagsintensitet. Drueskindet er tykt, så vinen er ret mørk, og de hyppige smags-associationer er typisk kirsebær, brombær og blommer; ofte med toner af viol og vilde krydderurter. Her er ofte mere åben, umiddelbar charme i den unge vin end i Nebbiolo, og prisen er ofte mere behersket.
Nebbiolo er lige så gammel som Barbera og meget koncentreret om Piemonte. Nebbia = tåge er morgentågen på skråningerne i det sene efterår og det støvede skær, der kan være på de modne druer. Resultatet er generelt ret følsomt for jordbundstype, mikroklima og vejrforhold. Druen giver mere ranke og markerede vine end Barbera. Frugtintensiteten kan være meget høj, men farven er lysere og tanninerne mere fremtrædende, især i topvine fra Barolo og til dels Barbaresco, der forventes lagret længe. De lidt mindre vine kan med dagens teknikker vinificeres til et mere frugtigt udtryk uden lang lagring. Rød bærfrugt, blomstertoner, kaffebønne, læder og jord-mineraler er hyppige beskrivelser. Druen er ikke nær så udbredt som Barbera andre steder men dyrkes også i Californien og Australien, hvor stilen kan være ret anderledes end de italienske.
Dolcetto har nok navnet "den lille søde" pga. det ret lave syreniveau, når man napper en moden drue, men sødlig er vinen sjældent i dag. Den modner tidligt og vokser derfor ofte på ret kølige marker, hvor Nebbiolo ikke ville modne fuldt ud. Dén placering medvirker til at holde syren oppe. Produktionen i Italien er meget koncentreret om Piemonte. Vinen er oftest ret mørk, frugtdrevet og let krydret. Brombær, blomme, kakao og peber nævnes ofte i beskrivelser, ligesom et nøddeagtigt præg i eftersmagen. De lettere udgaver kan nydes helt unge, som Italiens Beaujolais, men stilen kan reguleres meget i vinifikationen, og der laves også tungere, fadlagrede stilarter. På hjemmebanen er det ofte den vin, alle drikker jævnligt, nærmest til hvad som helst.
Arneis var næsten uddød midt i 1900-tallet og siges at have været plantet blandt Nebbiolo, for at fuglene ville spise dens sødere druer i stedet for! Den hvide drue giver ret lavt udbytte, er følsom for meldug og skal høstes præcist på det tidspunkt, hvor modenhed og syreniveau er ideelt, da syren falder hurtigt derefter. Den blev tidligere brugt til at blødgøre Barbera- og Nebbiolo vine, når tanninerne var for fremtrædende. Vinene på druen havde øgenavnet "hvid Barolo", når den kom fra bredden af Tanaro-floden, lige vest for Barolo. Vinene er tørre og gerne aromatiske med ret lav tannin og behersket syre. De beskrives gerne med toner af fersken, æble, abrikos, mandel og en snert af honning. Næsten alt er fra Italien, mest Piemonte, men der er en lille produktion i Australien, Oregon, Californien og New Zealand.
Favorita er en nær slægtning til Vermentino og plantet en del i Alba området og Roero mod nord. En meget lys drue, som bliver strå-gul, når den er moden. Den er meget viril og skal beskæres beslutsomt for at give den bedste kvalitet. Smagen er meget frugtig og oftest præget af citrus, pære, blomst og en lille bitter-tone i eftersmagen. Den holder syren bedre end Arneis og blandes ofte med denne for at give den et lille spark af ekstra friskhed.
Vinhjernen
Den har kun lige kysset store fade i 6 måneder inden et halvt år på flaske. Der er næse af syrlig blomme og et pift af ruskind. Munden er saftig, blidt tannisk og lader druens markante syre få plads i forreste række. Det virker. En lille bitterhed afslutter løjerne og jeg får lyst til at grille lever fra kalv eller sommerbuk. De 15% opdager man ikke, hvis vinen er sval.
Den har kun lige kysset store fade i 6 måneder inden et halvt år på flaske. Der er næse af syrlig blomme og et pift af ruskind. Munden er saftig, blidt tannisk og lader druens markante syre få plads i forreste række. Det virker. En lille bitterhed afslutter løjerne og jeg får lyst til at grille lever fra kalv eller sommerbuk. De 15% opdager man ikke, hvis vinen er sval.
Relaterede produkter
obyrxol7gv
xyciw51ks2g2lr3jeczzz2ak3u57bofw
b6y8f6z99a6qwwt3qr28q
DKK 000,00
DKK 000,00
kae5sjt9y4
i7ayeny7hbr77wtxb7q6h3e97fxqmd9qi
x9oftrta1igms99r3076g
DKK 000,00
DKK 000,00
qicgikmjhs9
dd89w8j2kk5wp14paqaahyorwmcud2p
qo3jxizz0ui362y2wqogr
DKK 000,00
DKK 000,00
4kdmosxnhu2
6t7kbwqmyf62b27y8zvqzc01wmvytnqp
aano7k9zhxg9jq6b3e0cao
DKK 000,00
DKK 000,00
x6kwju2xkqd
91sks09tys9v0kppurtc7vzgv17rnoii
nvl5lmxxztsm1efc8ng6
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
znpek3sv3do
9zmmseiv6kiuwsdk4e4m9l1445tganw
rfafwv2dzuewule75u7h1h
DKK 000,00
DKK 000,00
bx41p3oegfw
4nlmcgewabg6o690fktsnrh6t8mjn78sr
e4v1ggmkrppxmddk59fa7i
DKK 000,00
DKK 000,00
wijobkp9dk
wq17rwyp4wdnuznnunzbnrzii264q28t
v3t9roi82ehy3h0w44doln
DKK 000,00
DKK 000,00
e8a47gbkidl
2g5ifxluf3m3vjdh9nmfob7hajol66vk6
9493wicl72s6zvlpyqp6mu
DKK 000,00
DKK 000,00
vyuw29s197n
pfh2i60vbbrjuh3q4ai6zobx3h0ewfw
jot6f852xw9qwzxkg3647a
DKK 000,00
DKK 000,00