150,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Diano d'Alba Dolcetto, Sori Bric del Camparo, Piemonte
100% Dolcetto drue der rammer en fin balance mellem seriøs frugtfylde og et præg af umiddelbar saftighed. "Sori" er lokal dialekt for bedste soleksponering: her en sydøst - til sydvestvendt mark med 30 til 40-årige vinstokke, der vokser i kalkblandet ler og sand i 250 m.s højde, lige ved siden af vingården. Vilde bær og krydrede kirsebær dominerer, med en fyldig men rund og smidig følelse i munden. Den vin, man lokalt drikker til pastaretter, fjerkræ, koldt kød og oste.
De håndhøstede druer presses let og gærer med naturlig gær i rustfrit stål mindst 15 dage med daglige overpumpninger. Vinen lagrer i ståltank i et år og 3-6 mdr. på flaske. Ingen træ her, kun viril frugt!
150,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Druesorter | Dolcetto |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 616521 |
Beskrivelse
100% Dolcetto drue der rammer en fin balance mellem seriøs frugtfylde og et præg af umiddelbar saftighed. "Sori" er lokal dialekt for bedste soleksponering: her en sydøst - til sydvestvendt mark med 30 til 40-årige vinstokke, der vokser i kalkblandet ler og sand i 250 m.s højde, lige ved siden af vingården. Vilde bær og krydrede kirsebær dominerer, med en fyldig men rund og smidig følelse i munden. Den vin, man lokalt drikker til pastaretter, fjerkræ, koldt kød og oste.
De håndhøstede druer presses let og gærer med naturlig gær i rustfrit stål mindst 15 dage med daglige overpumpninger. Vinen lagrer i ståltank i et år og 3-6 mdr. på flaske. Ingen træ her, kun viril frugt!
Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d'Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er ved gradvist at overtage mere ansvar. Mauro Drocco's far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980'erne og overtog efterhånden ledelsen i 90'erne.
Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.
Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden. Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.
Ejendommen blev i 2014 en del af "Diwinexport": en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og er ved at etablere "agro-turismo" med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver.
Camparo's druer, kort fortalt:
Barbera har været kendt fra 1200-tallet og blev senere spredt af immigranter til bl.a. USA, Sydamerika og Australien. Den er lidt mindre kræsen end Piemonte's kongedrue, Nebbiolo, m.h.t. jordbund, højde og soleksponering og modner lidt tidligere. Mager kalk/ler-jord er dens klassiske voksested.
Kvalitet og stil kan variere meget efter udbytte, høsttidspunkt og vinifikation: Fra det umiddelbare, intenst frugtige og syrespillende til sent høstede, vægtige vine med længere fadlagring, som reducerer syrens rolle. Tanninindholdet er ret lavt i forhold til vinens smagsintensitet. Drueskindet er tykt, så vinen er ret mørk, og de hyppige smags-associationer er typisk kirsebær, brombær og blommer; ofte med toner af viol og vilde krydderurter. Her er ofte mere åben, umiddelbar charme i den unge vin end i Nebbiolo, og prisen er ofte mere behersket.
Nebbiolo er lige så gammel som Barbera og meget koncentreret om Piemonte. Nebbia = tåge er morgentågen på skråningerne i det sene efterår og det støvede skær, der kan være på de modne druer. Resultatet er generelt ret følsomt for jordbundstype, mikroklima og vejrforhold. Druen giver mere ranke og markerede vine end Barbera.
Frugtintensiteten kan være meget høj, men farven er lysere og tanninerne mere fremtrædende, især i topvine fra Barolo og til dels Barbaresco, der forventes lagret længe. De lidt mindre vine kan med dagens teknikker vinificeres til et mere frugtigt udtryk uden lang lagring. Rød bærfrugt, blomstertoner, kaffebønne, læder og jord-mineraler er hyppige beskrivelser. Druen er ikke nær så udbredt som Barbera andre steder men dyrkes også i Californien og Australien, hvor stilen kan være ret anderledes end de italienske.
Dolcetto har nok navnet "den lille søde" pga. det ret lave syreniveau, når man napper en moden drue, men sødlig er vinen sjældent i dag. Den modner tidligt og vokser derfor ofte på ret kølige marker, hvor Nebbiolo ikke ville modne fuldt ud. Dén placering medvirker til at holde syren oppe. Produktionen i Italien er meget koncentreret om Piemonte. Vinen er oftest ret mørk, frugtdrevet og let krydret. Brombær, blomme, kakao og peber nævnes ofte i beskrivelser, ligesom et nøddeagtigt præg i eftersmagen. De lettere udgaver kan nydes helt unge, som Italiens Beaujolais, men stilen kan reguleres meget i vinifikationen, og der laves også tungere, fadlagrede stilarter. På hjemmebanen er det ofte den vin, alle drikker jævnligt, nærmest til hvad som helst.
Arneis var næsten uddød midt i 1900-tallet og siges at have været plantet blandt Nebbiolo, for at fuglene ville spise dens sødere druer i stedet for! Den hvide drue giver ret lavt udbytte, er følsom for meldug og skal høstes præcist på det tidspunkt, hvor modenhed og syreniveau er ideelt, da syren falder hurtigt derefter. Den blev tidligere brugt til at blødgøre Barbera- og Nebbiolo vine, når tanninerne var for fremtrædende. Vinene på druen havde øgenavnet "hvid Barolo", når den kom fra bredden af Tanaro-floden, lige vest for Barolo. Vinene er tørre og gerne aromatiske med ret lav tannin og behersket syre. De beskrives gerne med toner af fersken, æble, abrikos, mandel og en snert af honning. Næsten alt er fra Italien, mest Piemonte, men der er en lille produktion i Australien, Oregon, Californien og New Zealand.
Favorita er en nær slægtning til Vermentino og plantet en del i Alba området og Roero mod nord. En meget lys drue, som bliver strå-gul, når den er moden. Den er meget viril og skal beskæres beslutsomt for at give den bedste kvalitet. Smagen er meget frugtig og oftest præget af citrus, pære, blomst og en lille bitter-tone i eftersmagen. Den holder syren bedre end Arneis og blandes ofte med denne for at give den et lille spark af ekstra friskhed.
I Diano d'Alba, der fik sin DOCG i 2010, er den blå drue Dolcetto enerådende. Og den lægger most til nogle meget velstrukturerede og elegante rødvine - som fx denne, der har en rig bærduft og en intens og fint krydret smag med en anelse syre og et tilpas tanninbid.
Relaterede produkter
4e911vwhnpq
1ejl2dh2rylqx6pcgsa5w9t6qkzleex5
9wsbkfxolhhylb9fgyhjse
DKK 000,00
DKK 000,00
yjwyp6ez8in
m7n0k7pbxpn3eyo7zex57py7w36lrr5ms
k0p5qtoli38tqfm0bzz2c
DKK 000,00
DKK 000,00
41feudzabg6
zxlzagc3apr14k0hb7ptlig7j5o3ce0yh
wni5kzuugeafvfk83fptl
DKK 000,00
DKK 000,00
sepog5mc0ol
01bt67x7a456jbfi7pyck7b51m100uh5hg
8uvdmb54qk8wj2om8wolxh
DKK 000,00
DKK 000,00
3ez2yku30ws
8y01b9g0p321d3vty9ttszahsvjzq73
kuk7zqxcbw0uluhi36agl
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
80vbv3gdee9
t17wr25i4ijwaz7t77zi7kzrh9pcm7r
1xpkzum9jpz8r3l55ps3d6
DKK 000,00
DKK 000,00
0dt7chxp4s28
dwod8ht0mh6fhsy299wdzgg4oupkow367
p3xm8pauxvpsl0lnu9rju
DKK 000,00
DKK 000,00
j2j79e8bml
vttpwmv85zkzh7xmiesvd2i4vd5yfq8n
1sb9dtdn38r8q8h6fc6267
DKK 000,00
DKK 000,00
cxgc6m3e4dr
zw6y0qpbf9m3vphy8852mtqjs0cuo8ap
y3i6quhthzij0dj5bn9f4f
DKK 000,00
DKK 000,00
rxxlrnhuu3
2x1l454r5q13855ryuy3dxcbmkbuexxk
ux4f7cj8pw9kplignq17ti
DKK 000,00
DKK 000,00