La Mala har mineralsk karakter og finesse. Her kommer Atauta-dalens mineralske karakter til fuld udtryk. Vinen udstråler perfekt balancen mellem finesse i tanninerne og styrken fra den lerholdige jord 10 cm. nede - før de gamle stokkes rødder når kalkstenen. fyldig, tæt og fast bygget vin med muskuløse tanniner men også god syre og saftighed, og den udvikler et hav af nuancer med tiden og i glasset. Kan man tænke sig en sværvægtsbokser i balletsko...
Den lille mark på sølle 0,8 ha. (ca. en fodboldbane) har kun 0,7 m. overjord / sand over kalkklippen. Navnet betyder "den dårlige", fordi vinstokkene giver så lidt. Omkring 1000 fl. i alt pr. årgang. Vinen er kendt for sin meget høje frugtkoncentration, dog uden at slippe de kolde nætters præg af saftighed og syrespil. Mosten gærer i stål med naturlig gær og lagrer 18 mdr. i barriques af fransk eg, ca. 30% nye, afhængigt af årets karakter. Udvikler smag med kirsebær, blomme, lakrids, rosmarin, lavendel og ristede fadtoner. Store lagringsmuligheder.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Dominio de Atauta siden 2008. De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Rober Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra 30 ha. mere. Domænets mål er at afspejle de unikke geografiske udtryk, der findes i denne enestående dal gennem Tempranillo-druen. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3 etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
Dominio de Atauta blev af Thomas Rydberg valgt som en af de ypperste vingårde i Ribera del Duero og var testvinder i 2015 smagning (med Almendro '11). Wine Spectator udråbte i oktober '14 Dominio Atauta til at være blandt eliten af vingårde i Spanien. Tre af Atautas vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien.
Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Hyppige associationer til smagen er jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade og tobak. Druen kan lave fantastiske vine alene, men blandes også tit med ikke mindst Grenache, som også oprindeligt er en spansk drue (Garnacha).