Dette er kulminationen på vingårdens ambition om at skabe den ultimative vin på 100% Cabernet Sauvignon, som kan måle sig med de bedste i verden. Det er en ekstrem kompleks vin med et intenst mix af mørke frugter noter af urter og krydderier. Flot ekspressiv, afbalanceret og afrundet vin med ekstrem elegance og en imponerende pirren til alle Middelhavs-sanser. Server til retter med vildt og dine bedste udskæringer af rødt kød.
Den har fået 18 måneder i eg, hvoraf 80% er ny eg i en kombination af større og mindre tønder. Druerne kommer fra forskellige parceller fra vinstokke med en alder på mellem 38-51 år, der vokser i fossilet ler 80 m.o.h. Udblødning af skallerne sker over en periode på 20-30 dage, afhængig af det unikke parcel. Vinen får malolaktisk gæring på store franske fade, og den lagrer 8-9 måneder i en blanding af store fade og mindre tønder, hvor 60% er ny eg. Herefter får vinen yderligere 12 måneder på flaske.
"Montepeloso er kommende superstjerne på den Toscanske kyst" - skriver vinanmelder Antonio Galloni.
"Et resultat... som skyder Montepeloso ind i eliten af italiensk ønologi." - skriver Gambero Rosso.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Montepeloso 2023. Montepeloso ligger tæt på byen Suvereto i Maremma i Toscana lige syd for Bolgheri. Visionen er at skabe enestående vine fra den toscanske kyst – en række af ”Supertoscanere” af høj klasse lavet på en række forskellige druer, som huset mener giver vine med det udtryk af Middelhavet og Italiens unikke karakter, som de ønsker. Vinene har power og finesse, men de er ikke tunge.
Montepeloso opnår dette gennem de bedste terroirs, som huset selv definerer som både naturlige og kulturelle overvejelser: Det udtrykker måden, hvorpå de fortolker de naturlige karakteristika af et område - en proces som kræver både ydmyghed og beslutsomhed. Når det lykkes dem at mestre denne balance, er belønningen vine, som omfavner karakteren af terroiret så vel som temperamentet af dem, der dyrker det og laver vinen.
Huset har 30 hektar, som ligger i terrasser på de let bølgende skråninger mellem 50 og 200 meters højde. Her dyrker Montepeloso druerne Montepulciano (32%), Sangiovese (28%), Cabernet Sauvignon (20%), Alicante (8%), Marselan (5%), Malvasia Nera (4%), Alicante Bouschet (3%). Jorden er rig på mineraler karakteriseret af Silex, der er typisk for området.
Beliggenheden af markerne er unik til vindyrkning, da solens stærke varme afbalanceres af en konstant brise fra havet, der bidrager med både en nedkølende effekt, en friskhed og et saltpræg til druerne. Jorden giver vinen krydrede noter og dets karakteristiske lokale udtryk.
Fabio Chiarelotto købte vingården i 1999, og han døbte den Montepeloso, der signalerer højderne, der omkranser vingården. Han er perfektionist helt ud til fingerspidserne, og det skinner igennem i arbejdet i både mark og kælder med at få det maksimale fra terroiret med over i flasken. I 2007 købte entreprenøren Silvio Denz sig ind i Montepeloso. Han bringer en masse erfaring med international vinhandel med sig fra vingårde i Bordeaux og Katalonien.
Siden 2000 har Fabrizio Moltard stået for arbejdet i kælderen. Han har tidligere arbejdet med de berømte vingårde Frescobaldi og Angelo Gaja. I tillæg til sit arbejde i kælderen, styrer Fabrizio også arbejdet i marken.
Begrebet Supertoscaner bliver brugt om vine, der bliver fremstillet af druer dyrket i Toscana, men som hovedsageligt er på ikke-lokale druesorter. Tilbage i 1970'erne var en gruppe ambitiøse producenter frustrerede over bureaukratiet inden for Italiens vinlovgivning, og de begyndte at fremstille vine med "internationale druer" som Merlot og Cabernet Sauvignon. Da det ikke var tilladt i DOC, blev vinene deklassificeret, og i dag har de betegnelsen IGT. Mange af vinene er sublime og kendt for deres høje kvalitet.
"Dette er fascinerende, forførende vin udmærket ved sin enestående karakter - mere end bare en anden Cabernet eller Merlot." – udtaler Jancis Robinson om Montepeloso.