100% Cabernet Franc. Et kvalitetsniveau i rød Loire, de færreste nok har smagt før: Dyb kirsebærfarve; kalkmineralsk og en anelse røget duft af kirsebær med et pift af mentol. En koncentreret men nærmest svævende mørk frugt, der samtidigt er frisk og sømløs. En utrolig forening af fuld-knald-på frugtintensitet og en silkeblød mundfornemmelse. Der er en solid mængde finkornede tanniner bag, som viser sig i en lidt stram finale, mens vinen er helt ung. Den vil udvikle sig videre i mindst 10 år. Er man tidligt nysgerrig, er en karaffel et par timer en god idé.
Marken Clôture på 0,6 ha. er navngivet efter de gamle stenmure, brødrenes oldemor hægede om. Der er mange præ-phylloxera vinstokke over 100 år gamle, som blev omplantet på amerikanske rødder i 1905. Gennemsnitsalderen på marken er ca. 60 år. Stiklinger til nyplantninger tages herfra. Jorden er "millarge": nedbrudt tuf-sten -oprindeligt komprimeret lava- på gult sand med en masse muslingeskaller. Den varmes hurtigt op og hjælper modningen.
Der er håndhøstet 41 hl./ha. totalt sunde druer, som blev afstilket og gæret med naturlig gær. Hele macerationsperioden var ca. 25 dage med efterfølgende lagring i cement-cuve i 11 mdr.: Den vinifikation, Nicolas har fundet bedst til at udtrykke druens karakter efter årelange forsøg. Der er ikke tilsat svovl før en minimal mængde ved tapningen.
Domaine Grosbois ligger i Chinon ved landsbyen Panzoult på højre bred af floden Vienne, der løber sammen med Loire lidt vest for Chinon, mellem byerne Tours og Saumur. Det er ca. 250 km. fra, at den 1000 km. lange flod løber ud i Atlanterhavet.
Ejendommen er oprindeligt en befæstet gård fra 1400-tallet med vinpresse, der har været i Grosbois-familien i mange generationer med blandet landbrug "polyculture", som det er tradition på egnen. Der dyrkes byg, hvede, solsikker, majs og grøntsager, ligesom der er fritgående svin, Angus kvæg og ikke dyrkede enge. Vinmagerbrødrenes far, der er træspecialist, begyndte systematisk vindyrkning i 1991.
Brødrene Nicolas og Sylvain har været vidt omkring, før de overtog ansvaret. Nicolas, den ældste, der tog roret i 2008, har lavet vin i New Zealand, Australien, Oregon og Chile. Sylvain har hentet sine erfaringer i Argentina, Italien, Spanien og Australien.
Nicolas gik straks i gang med at få hele ejendommen certificeret; både de godt 20 ha. med vin og den øvrige produktion: "Ecocert" økologisk i 2012 og "Demeter" biodynamisk i 2019. Størstedelen af arealet med vinstokke ligger højt på flodskråningen, mest sydvendt, og den dominerende jordtype er "millarge": nedbrudt tuf-sten, som mange slotte og monumenter er bygget af. Stenen er oprindeligt hærdet vulkansk aske og støv med et stort indhold af skaldyrsrester og gult kvartssand, der holder godt på solvarmen.
Der er plantet Cabernet Franc i 19 parceller; den ældste og største "Grand Clos" på 16 ha. og den mindre "Clos du Noyer", omkranset af valnøddetræer lige ved pressehuset, har også meget gamle vinstokke. Man bruger den i Bourgogne omdiskuterede opbinding "guyot poussard", hvor to Y-formede gaffelgrene med ca. 6 klase-bærende skud skæres ned hvert år efter høsten. Idéen er, udover at begrænse udbyttet, at give så få angrebspunkter for virus som muligt. Fx er Cabernet Franc følsom overfor virus'en bladrullesyge, der ikke kan behandles og giver meget små drueklaser med ujævn modning.
vinifikationen er der eksperimenteret meget med. Træfade, som de arbejdede meget med i udlandet, gav ikke vinene det autentiske udtryk, de søger, i Cabernet Franc fra Loire, så værktøjet er hovedsageligt ret lave og brede cementanke til både gæring / maceration og lagring. Nicolas har udviklet et system med riste i forskellige maskestørrelser til at holde skallerne nede i mosten for at forbedre udtræk af aromastoffer med færre overpumpninger. Der bruges kun spontangæring med naturgær og ingen svovl i processen, der typisk varer 25-30 dage. Efter lagring, typisk 11-12 mdr. flaskes vinen med meget minimal svovltilsætning. De laver både friske og umiddelbare vine til at drikke unge samt særdeles koncentrerede og dybe vine, der kan udvikle sig i mange år.
Cabernet Franc er for de fleste danskere nok mest kendt fra Bordeaux: som støttedrue på venstre bred og en hoveddrue på højre bred / Saint-Emilion, Pomerol. Genetisk er den forfader til både Merlot og Cabernet Sauvignon, og har været hovedaktør i Midt-Loire siden 1600-tallet. Der kaldes den ofte "Breton" efter en abbed, som arbejdede målbevidst med druens kvaliteter og gjorde den populær i Loire.
Den modner tidligere end Cabernet Sauvignon; en fordel med det køligere efterårsklima her. De primære smagsassociationer er ofte hindbær, skovjordbær, grøn peber, krydderurter og stenmineraler. Med alder også lakrids, tobaksblad og læder. Garvesyren er moderat høj, men lavere end Cabernet Sauvignon, og udtrykket i vinen er afhængigt af, hvordan den laves. Den kan være let, sprød og druenær, til at nyde ung, men også særdeles koncentreret og lagringsegnet uden at miste friskheden. Selv i varmtonede vine fra Californien er dens urtede sprødhed ofte et kendetegn, der hænger ved. Den har i århundreder været brugt til stegt svine- og lammekød, fyldige supper med linser og bønner samt krydrede salater, -og det virker stadig formidabelt!