135,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 3 |
185,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Langhe DOC Bianco, Camparo, Piemonte
135,00 kr. | Pr. stk. v. køb af 3 |
185,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Italien |
Distrikt | Piemonte |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 111020 |
Beskrivelse
Vinen er komponeret af 80% Arneis, 10% Favorita og 10% Viognier, hvor Arneis står for bredden i smagen og Favorita for nyplukket grøn drue og et tilskud af sprød syre. Facetteret duft af bærfrugt, citrus og lyse blomster. Let i munden med god fylde i smagsbilledet og en lille salt tone. Glimrende til aperitif, salater og forretter med fisk og skaldyr.
Druerne er fra vingårdens hjemby Diano; 20 til 25-årige vinstokke på østvendt mark, beskyttet mod den varmeste eftermiddagssol, så Arneis lettere holder syren oppe. Druerne gæres med naturlig gær i stål med temperaturkontrol, og vinen lagrer videre i ståltank ca. 10 mdr.
Azienda Agricola Camparo Di Drocco, som er vingårdens fulde navn, har dyrket druer i den lille by Diano d'Alba i tre generationer, og den fjerde, med tre unge, er ved gradvist at overtage mere ansvar. Mauro Drocco's far og farfar solgte druerne til det lokale kooperativ, men Mauro ville videre. Han indgik i produktionen i 1980'erne og overtog efterhånden ledelsen i 90'erne.
Han ændrede lidt på vinifikationsprocesserne og indførte ny teknologi til bedre kontrol af detaljerne, eget tapningsanlæg og markedsføring. Vingården blev, som en af de første på egnen, certificeret økologisk allerede i 2000. Det var ret let, da man altid har arbejdet med naturnære teknikker, længe før økologi blev moderne.
Man bruger Guyot-opbinding, som kræver mere markarbejde og ny opbinding hvert år, men i sig selv begrænser vinstokkens virilitet og gør det let at beskære bladvækst som ønsket. En teknik som vægter druekvalitet over arbejdstid i marken. Der sås bl.a. bønner, ærter og sennep mellem rækkerne, som bidrager til jordforbedring. Der bruges kun lidt af naturstofferne svovlpulver og kobbersulfat, når det er absolut nødvendigt, og alle druer høstes i hånden.
Mauro købte parceller i Grinzano Cavour, lige nord for Diano, hvor vingården ligger, og senere i La Morra, ca. 15 km. mod sydvest, for at kunne lave Barolo. Man har Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, samt de hvide druer Arneis og Favorita.
Ejendommen blev i 2014 en del af "Diwinexport": en fælles salgsorganisation for 12 mindre producenter, og er ved at etablere "agro-turismo" med vingårdsbesøg, smagninger og forskellige events. Ledestjernen i produktionen er at bibeholde vinenes egnstypiske udtryk med den optimering og stabilitet, de nye tekniske muligheder giver.
Camparo's druer, kort fortalt:
Barbera har været kendt fra 1200-tallet og blev senere spredt af immigranter til bl.a. USA, Sydamerika og Australien. Den er lidt mindre kræsen end Piemonte's kongedrue, Nebbiolo, m.h.t. jordbund, højde og soleksponering og modner lidt tidligere. Mager kalk/ler-jord er dens klassiske voksested.
Kvalitet og stil kan variere meget efter udbytte, høsttidspunkt og vinifikation: Fra det umiddelbare, intenst frugtige og syrespillende til sent høstede, vægtige vine med længere fadlagring, som reducerer syrens rolle. Tanninindholdet er ret lavt i forhold til vinens smagsintensitet. Drueskindet er tykt, så vinen er ret mørk, og de hyppige smags-associationer er typisk kirsebær, brombær og blommer; ofte med toner af viol og vilde krydderurter.
Her er ofte mere åben, umiddelbar charme i den unge vin end i Nebbiolo, og prisen er ofte mere behersket.
Nebbiolo er lige så gammel som Barbera og meget koncentreret om Piemonte. Nebbia = tåge er morgentågen på skråningerne i det sene efterår og det støvede skær, der kan være på de modne druer. Resultatet er generelt ret følsomt for jordbundstype, mikroklima og vejrforhold. Druen giver mere ranke og markerede vine end Barbera.
Frugtintensiteten kan være meget høj, men farven er lysere og tanninerne mere fremtrædende, især i topvine fra Barolo og til dels Barbaresco, der forventes lagret længe. De lidt mindre vine kan med dagens teknikker vinificeres til et mere frugtigt udtryk uden lang lagring. Rød bærfrugt, blomstertoner, kaffebønne, læder og jord-mineraler er hyppige beskrivelser. Druen er ikke nær så udbredt som Barbera andre steder men dyrkes også i Californien og Australien, hvor stilen kan være ret anderledes end de italienske.
Dolcetto har nok navnet "den lille søde" pga. det ret lave syreniveau, når man napper en moden drue, men sødlig er vinen sjældent i dag. Den modner tidligt og vokser derfor ofte på ret kølige marker, hvor Nebbiolo ikke ville modne fuldt ud. Dén placering medvirker til at holde syren oppe. Produktionen i Italien er meget koncentreret om Piemonte. Vinen er oftest ret mørk, frugtdrevet og let krydret. Brombær, blomme, kakao og peber nævnes ofte i beskrivelser, ligesom et nøddeagtigt præg i eftersmagen.De lettere udgaver kan nydes helt unge, som Italiens Beaujolais, men stilen kan reguleres meget i vinifikationen, og der laves også tungere, fadlagrede stilarter. På hjemmebanen er det ofte den vin, alle drikker jævnligt, nærmest til hvad som helst.
Arneis var næsten uddød midt i 1900-tallet og siges at have været plantet blandt Nebbiolo, for at fuglene ville spise dens sødere druer i stedet for! Den hvide drue giver ret lavt udbytte, er følsom for meldug og skal høstes præcist på det tidspunkt, hvor modenhed og syreniveau er ideelt, da syren falder hurtigt derefter. Den blev tidligere brugt til at blødgøre Barbera- og Nebbiolo vine, når tanninerne var for fremtrædende.
Vinene på druen havde øgenavnet "hvid Barolo", når den kom fra bredden af Tanaro-floden, lige vest for Barolo. Vinene er tørre og gerne aromatiske med ret lav tannin og behersket syre. De beskrives gerne med toner af fersken, æble, abrikos, mandel og en snert af honning. Næsten alt er fra Italien, mest Piemonte, men der er en lille produktion i Australien, Oregon, Californien og New Zealand.
Favorita er en nær slægtning til Vermentino og plantet en del i Alba området og Roero mod nord. En meget lys drue, som bliver strå-gul, når den er moden. Den er meget viril og skal beskæres beslutsomt for at give den bedste kvalitet. Smagen er meget frugtig og oftest præget af citrus, pære, blomst og en lille bitter-tone i eftersmagen. Den holder syren bedre end Arneis og blandes ofte med denne for at give den et lille spark af ekstra friskhed.
Relaterede produkter
fst03icotbi
do5gyxnw07b3obvxs8y2hisof497jsw9m
2woxl3vodd4c6cklabl18
DKK 000,00
DKK 000,00
xf91dkohp4
oube08k8m5faiidd47jk1646dgdx6k40d
qzjewp4a9fmevwr0dzl84s
DKK 000,00
DKK 000,00
6nu7cjvqtk
3wyk7g64sn4rdhfxnqkb7832025hp6lzh
82t69skstlnl9o02d28a2
DKK 000,00
DKK 000,00
ad9x9cg5k1
plyalgwaj2dkhtqbl24k6jl6mmhs7nug
nkfi3mcnfj1thcknp5dqt
DKK 000,00
DKK 000,00
fn3yexuzqt
p6ztd52o63g9tuednmkzvbsts3lk0gn9a
x2qceiis7li41ha9o5zjb7
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
6aeybmbyiim
psohcw59a9d7bf8ya8ri6aepa21ox7li
awzpgl5gwu6ngotyzsath
DKK 000,00
DKK 000,00
ogy0a0pmbq
aon7ktkjgtt5yeimufjq97jsz9rnore3
rppsv9sjt0h2oo2vv0hb3f
DKK 000,00
DKK 000,00
lyqre1vxngf
tbk8vnghv1qeowyoybid457tlvb4wpx
8nd0uigwiiv7h855b5qtof
DKK 000,00
DKK 000,00
r3tz6w4q2h
h9u540ki1q9p9r0y9212fld9kxjynwuh
eepogwrgsa5rkt4nysdtrd
DKK 000,00
DKK 000,00
hiqoswsj8rb
3rzgb6j4p4woroz40sq4k27s8co4xm5a
k679cieil08pzpjlby8cfr
DKK 000,00
DKK 000,00